søndag den 4. august 2013

Splintered - A.G. Howard

Originaltitel: Splintered
Forfatter: A.G. Howard
Serie: Splintered #1
Forlag: Amulet Books
Sider: 377
Udgivelsesår: 2013
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat
Kilde: Købt

Alyssa Gardner kan høre blomster og biller hviske, hvilket var præcis det samme, der fik hendes mor indlagt på sindssygehospital år tidligere. Familieforbandelsen strækker sig helt tilbage til deres forfader Alice Liddell, den ægte, levende inspiration for Lewis Carrolls Alice i Eventyrland. Alyssa er måske nok tosset, men hun har formådet at holde det hele sammen alligevel. Indtil nu.

Da hendes mors mentale helbred bliver værre, finder Alyssa ud af, at det hun troede var fiktion, faktisk er baseret på en skræmmende virkelighed. Det ægte Eventyrland er meget mørkere og mere twistet end Lewis Carroll nogensinde viste. Der må Alyssa overkomme en række tests, der bl.a. inkluderer at dræne et hav af Alice's tårer og vække det sovende teselskab for at fikse Alice's fejl og redde familien.

Hun er også nødt til at finde ud af, hvem hun skal stole på: Jeb, hendes lækre bedste ven og hemmelige forelskelse eller det sexede men mistænkelige Morpheus, hendes guide i Eventyrland, der muligvis har sine egne mørke motiver

***

Prøv lige at se det cover! Det er fortryllende smukt og fanger næsten 100 % essensen i historien. Det skulle dog have været lidt mere dystert for egentlig at ramme. For historien om det ægte Eventyrland er dyster, mørk og ond. Eventyrland er ikke helt, som Lewis Carroll har fået os alle til at tro.

Selvom det nok burde have været Alyssa, der bar historien, er det slet ikke sådan, det er for mig. For mig er det Eventyrlands mystiske tests og beboere samt Morpheus, der bærer historien. Morpheus er helt fantastisk - han er utilregnelig, mørk, sjov og fræk. Han overstråler langt Jeb, som jeg egentlig synes er lidt en vatnisse. Han er kedelig og dum og er det faktisk mere eller mindre fra start til slut. Alyssa ændrer sig til gengæld en del af at være i Eventyrland. Det er tydeligt at hun modnes og bliver mere klar på, hvem hun egentlig er. Hvor hun før bare har fået dagene til at gå, har hun nu et mål og en vej.

Historien er spændende, men forvirrende til tider. Der sker hele tiden helt vildt meget og man bliver introduceret til en masse, man egentlig godt kender fra Alice i Eventyrland, men som alligevel adskiller sig markant fra det kendte. Man bliver hvirvel ind i et net af mørk fantasi og det skæve og skøre fra Lewis Carrolls historie, skinner tydeligt igennem her også.

A.G. Howard ændrer ikke som sådan på den kendte historie om Alice. Hun bruger snarere historien som springbræt til at skrive sin egen fortolkning af endnu et eventyr i Eventyrland. Og det fungerer super godt. Historien kan godt læses uden at have læst Alice i Eventyrland, men jeg vil tro at det giver en hel del ekstra, hvis man kender baggrundshistorien.

6 kommentarer:

 1. Skal du ikke snart læse nogle rigtig kedelige bøger? Min liste over bøger, jeg vil læse, bliver længere og længere, jo flere af dine anmeldelser jeg læser :-D

  Mvh. Den lille Bogblog

  SvarSlet
 2. Åh, hvor er den super smuk, den bog. <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt vildt! Og 2'eren er lige så smuk.

   Slet
 3. Hold da op, det lyder som en fantastisk bog. Og god anmeldelse! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have :) Jeg ser også meget frem til at læse den næste i serien!

   Slet