mandag den 20. februar 2012

"Dræb ikke en sangfugl" - Harper Lee

Titel: Dræb ikke en sangfugl
Forfatter: Harper Lee
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Sider: 334
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5
"Jeg foretrækker, at I skyder til måls efter gamle konservesdåser ude i gården, men jeg ved selvfølgelig, at I før eller senere begynder at gøre jagt på fugle. I kan så for min skyld nedlægge alle de skovskader, I ellers kan få ram på, men husk, at det er en dødssynd at dræbe en sangfugl." (s. 106-107)

Bogen foregår i den lille sydstatsby Maycombe i 1930'erne. Hovedpersonen er en lille pige, kaldet Spejder af venner, der fortæller om sit liv og sine eventyr med sin storebror samtidig med at hun fortæller om lokalsamfundet. Hendes far Atticus, der har opdraget børnene kun ved hjælp af neger kokkepigen Calpurnia, er advokat og har påtaget sig at forsvare en sort mand anklaget for at have voldtaget en ung hvid kvinde. Racismen blusser op i det lille samfund, til stor undren for Spejder.


Jeg forstår til fulde, hvorfor denne bog er en klassiker. Den er intet mindre en uforglemmelig. Det meget tunge og alvorlige emne bliver nemmere at overkomme, når det bliver fortalt gennem en lille pige. Hun har meget svært ved at forstå de fleste ting og mange observationen forbløffer og forarger læseren mere end hende. Det er en bog om barndommens naivitet, eventyr, tillid og samtidig er det en bog om at blive voksen og skulle forholde sig til tunge og svære emne.
Ualmindelig fantastisk bog, let at læse og umulig at lægge fra sig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar