torsdag den 24. maj 2012

Den Gyldne Nøgle - Lene Dybdahl

Titel: Den Gyldne Nøgle
Forfatter: Lene Dybdahl
Serie: Nøglens Vogtere #1
Forlag: Tellerup
Sider: 374
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Bogen er et anmeldereksemplar fra Tellerup, men meningerne er mine egne :)


Fra bagsiden: I måneskinnet bliver fantastien og forestillingskraften levende...
Da David og Lauras forældre bliver kidnappet, må de rejse til Madrid for at lede efter en mystisk gylden nøgle. Det bliver et nervepirrende kapløb med tuden, da de jages a en morderisk sekt, som vil gøre alt for at få fat i nøglen.
Tvillingerne David og Laura kommer ud på en rejse, hvor gåder, profetier og magiske genstande åbner døre til verdener, de ikke anede eksisterede.


Starten på Den Gyldne Nøgle var ret forvirrende på grund af springende mellem fortid og nutid, men efter et par kapitler bliver det bedre. Herefter er bogen let at læse, sproget er flydende og hænger godt sammen.

Selvom jeg var ret vild med tvillingernes indbyrdes forhold med drilleri, hygge og kærlighed, var min yndlingsperson helt sikkert Pepe. Han er hårdtslående, hyggelig og ret morsom. Hans måde at tale på irriterede mig i starten, men da jeg prøvede at læse højt for mig selv, gav det pludselig mening og jeg morede mig over hans danske udtalelser. Desuden synes jeg det er rart at have en voksen i bogen, fordi det giver et mere realistisk præg end hvis tvillingerne skulle rende rundt i Madrid alene hele tiden.

Jeg kan rigtig godt lide Lene Dybdahls for at få Davids fodboldinteresse ind, uden at det bliver for meget og at Lauras spirende interesse for det andet køn bliver holdt på et plan, som er normalt for en på 13 år. Hun har virkelig formået at gøre David og Laura levende og interessante.

Tempoet er meget voldsomt hele bogen igennem, både i skrivestilen og indholdsmæssigt. Det virker lidt forceret et par gange og jeg har f.eks. svært ved at tro på, at et par unger på 13 øjeblikkeligt vil tro på, at forældrene har lejemordere i hælene og at nye "evner" ikke vil blive talt om.

Men ud over det er Den Gyldne Nøgle en rigtig god bog og Lene Dybdahl har virkelig gjort et flot arbejde. Bogen henvender sig som udgangspunkt til et lidt yngre publikum end mig, men jeg nød den alligevel og vil se frem til at læse efterfølgeren, der får titlen Visigotens Hjelm.

4 kommentarer:

 1. Hold da op hvor er det rart at høre, at jeg ikke er den eneste der syntes hun er talentløs. Hehe. Jeg var ved at tro at jeg var den eneste. Hun har bare kun én måde at spille skuespil på, og den er så akavet og stiv, at der ikke er meget skuespil over det. Det er virkelig ærgeligt.

  Jeg har også alt for mange ettere, som jeg ikke har læst fortsættelserne på, og endnu flere som jeg slet ikke har læst. Jeg tror måske, at jeg til næste år, laver en ryd reolen konkurrence med mig selv, og prøver at komme igennem en del bøger – overvejede at lave den allerede i år, men jeg havde allerede tre konkurrencer, så en mere, ville være for meget syntes jeg. Hehe.

  Gør jeg også selv – altså glæder mig til at se hvad jeg har købt. Eich, selvfølgelig ved jeg hvad jeg har købt, men at se dem i virkeligheden, er bare noget helt andet. Skal ned og hente dem i døgnposten i dag. =D

  SvarSlet
 2. Hmm, jeg kan nu ret godt lide smudsomslag, men jeg tager dem altid af og lader dem ligge der hjemme, når jeg tager bogen med mig. Eneste problem er dog, at man så ikke kan vise forsiden til folk, når de spørger hvad man læser - hvilket ofte sker, når folk kender en som "hende i boghandlen".

  SvarSlet
 3. Uhh, nice, jeg tjekker hende lige ud, og ser om ikke der er noget godt. Man burde virkelig udgive en salatbog for kræsenpinde, for der er fantisk mange af "os" derude. Hehe. Det må da være noget der er mangel på, for alle salatbøger jeg har kunnet finde, kombinerer de mest mærkelige ting. =)

  SvarSlet
 4. Ja jeg forstår slet ikke, hvordan hun er blevet så stor en skuespiller, men det er nok bare mig, der ikke har forstand på det ;)

  Er det fordi de er dårlige, at du ikke har læst fortsættelserne, eller er der en anden grund?
  Lyder som en fed ide med en ryd-reolen-konkurrence. Den er jeg i hvert fald med på. Og tror også jeg vil prøve din debut-author-challenge næste år :)

  Det er stor forskel på at se bøgerne på skærmen og på at kunne røre dem :) Skynd dig at få smidt et indlæg op, intet pres eller noget :P

  Jeg får altid smudsomslagene ødelagt på den ene eller anden måde :/ Selvom jeg faktisk synes, jeg behandler mine bøger pænt. Jeg er nok bare lidt et fjols ;)

  Hehe jeg er enormt dårlig til at følge opskrifter til salater, men jeg er god til at blive inspireret. Jeg plejer bare at smide det i, jeg har lyst til. Dagens aftensmad var derfor: Perlespelt (som jeg lige har fået øjnene op for), spinat, rød peber, frisk mozarella, agurk, radisse og stegt tofu. Og det smagte virkelig godt ;)

  SvarSlet