torsdag den 23. august 2012

Heksenat - Deborah Harkness

Titel: Heksenat
Forfatter: Deborah Harkness
Serie: All Souls Trilogy #1
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Sider: 730
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5


Fra bagsiden: Det begynder med fravær og begær. Det begynder med blod og frygt. Det begynder med en opdagelse af hekse.
Historikeren Diana Bishop, der er af hekseslægt, forsker i alkymistiske skrifter og falder over et fortryllet manuskript i Bodleian Library i Oxford. Diana har ikke brugt magi, siden hendes forældre blev dræbt på grund af deres evner, men da hun mærker manuskriptets kræfter, aner hun farer og sender det tilbage i arkivet uden at afkode dets indhold og hemmeligheder.
Hvad hun ikke ved er, at den gamle alkymistiske tekst Ashmole 782 har været forsvundet i århundreder og tiltrækker sig opmærksomhed fra andre væsner. Deriblandt vampyren Matthew Clairmont, som forsker i genetik. Meget imod sin vilje bliver Diana tiltrukket af Matthew, men et forhold mellem en heks og en vampyr er ikke problemfrit - især ikke da deres forhold strider mod en gammel pagt, som skal sikre ro og afstand mellem arterne og undgå at tiltrække sig opmærksomhed fra menneskerne. I takt med at Dianas magiske evner vokser, står det klart, at nogen vil hende til livs, og sammen med Matthew forsøger hun at finde ud af, hvad manuskriptet indeholder af hemmeligheder om arternes fortid og mere interessant; deres fremtid. Og det skal vise sig at blive noget af en rejse - både i tid og sted.


Jeg var meget positivt overrasket over Heksenat, den var meget mere indholdsrig end jeg regnede med. Jeg kan dog ikke helt beslutte mig for, hvad jeg synes om Diana. Oftest kan jeg rigtig godt lide hende og hendes egenrådighed, men til tider er hun ret naiv og specielt hendes forhold til Matthew irriterer mig - det går bare for hurtigt for mig! Matthew er en interessant person og hans historie er spændende. Historien bliver primært fortalt fra Dianas synspunkt, men ind imellem er det fra Matthews, hvilket skaber en god balance og giver bedre indsigt i, hvorfor han reagerer som han gør.

Deborah Harkness formår at blande hekse, vampyrer, dæmoner og mennesker så det virker troværdigt. At dæmonerne er kunstneriske og ligger på grænsen mellem at være gal og genial synes jeg er ret godt fundet på. Det skiller også dæmonerne i Heksenat fra de almindelige versioner og gør bogens historie mere 'sin egen'. Vampyrerne er klassiske, selvom også de adskiller sig. Vi får forklaret flere af fordommene omkring vampyrer som f.eks. hvorfor de angiveligt skulle sove i kister. Igen ret godt af Deborah Harkness. Heksene adskiller sig mindst fra det, jeg kender fra andre historier, men det er også dem, jeg synes er mindst forklaret, sandsynligvis fordi Diana er heks og derfor ikke selv har særlig meget behov for information.

Det allerbedste i Heksenat er huset, hvor Dianas tanter bor. Det er levende og har sin helt egen væremåde og jeg elsker det. Et hus, der kan få ting til at forsvinde og dukke op samt skabe ekstra rum efter behov må være et meget interessant sted at bo! Desuden er jeg vild med det historiske, der er i bogen. Diana er historiker og meget af Heksenat handler om fortiden, hvilket jeg rigtig godt kan lide. Jeg ser meget frem til at læse den næste bog, fordi jeg ved, den kommer til at rumme endnu mere historie. Mit eneste egentlige minus ved bogen er kærligheden mellem Matthew og Diana. Den virker mest som trods i starten og pludselig er det så dybt og ægte og parat-til-at-ofre-mit-liv-for-dig-kærlighed. Lige voldsomt nok for mig. Men ellers en rigtig god bog, som jeg glæder mig til at læse fortsættelsen til.

2 kommentarer:

 1. Det er sådan en bog, jeg rigtig gerne vil holde af - og derfor næsten er bange for at læse, for tænk nu hvis den ikke lever op til forventningerne. Det er selvfølgelig lidt fjollet, så jeg håber på at få læst den på et tidspunkt - hvis ikke før så muligvis som bogudfordring til næste år :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kender jeg alt for godt. Har flere bøger til at stå på hylden, som jeg gerne vil læse, men alle elsker dem bare - hvad nu hvis jeg bliver dybt skuffet over dem? Det er ikke til at bære ;)
   Men umiddelbart tror jeg at du vil kunne li den :)

   Slet