onsdag den 24. oktober 2012

Alexandra - Barbara Scrupski

Titel: Alexandra - Grevinde i Zartidens Rusland
Forfatter: Barbara Scrupski
Serie: -
Forlag: Aschehoug
Sider: 423
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5
Fra bagsiden: Storslået historisk drama fyldt med passion, intriger og eventyr om en kvinde, der tager livet i sine egne hænder.

I 1800-tallets Skt. Petersborg sidder grevinde Alexandra Korvin, smuk og intelligent, men også ugift og - takket være sin afdøde fars ødselhed - ganske fattig. For at bevare sin aristokratiske position er hendes eneste chance at gifte sig til velstand. Hun sælger ud af slottets inventar og skraber bladguldet af lofterne for at få råd til mad til sig selv og tyendet og for at få syet et par kjoler, så hun kan deltage i de fineste overklasseballer og søge efter en mand. Hun falder for politikeren Rybinskij, men opdager hurtigt at han er uden for hendes rækkevidde, og tilnærmelserne fra kaptajn Mecklenburg-Uljanov bliver bestemt ikke gengældt fra Alexandras side. Drømmen om et respektabelt bryllup smuldrer langsomt, og da det sidste af hendes formue bliver stjålet, tager Alexandra en modig beslutning, som vender dramatisk op og ned på hendes liv.

Alexandra er en af de allerværste hovedpersoner, jeg nogensinde har læst om! Hun er sindssygt overfladiske, stivnakket, helt utrolig dum, arrogant og ganske forfærdelig. Det eneste hun går op i, er sig selv, penge, smykker, tøj og flere penge. Hun er desuden utrolig naiv og brokker sig over, at der er for mange restriktioner når man er kvinde, men da hun så oplever at være mand og det pludselig bliver alvor, bakker hun ud og opdager hvor godt hun egentlig har det som kvinde - kujon!

Uljanov er den eneste grund til at bogen overhovedet er en smule god - han er præcis som en mand i en sådan bog skal være - en charmør og en skørtejæger, der bliver forelsket og ikke kan få den kvinde han gerne vil have på grund af status og sit ry. Jeg var vild med, når historien var fortalt fra hans synsvinkel og han er den eneste i bogen, der gennemgår en udvikling.

Selvom der egentlig sker en del handlingsmæssigt, virker det ikke som om der sker særlig meget fordi det primære fokus er på Alexandras personlighed og ikke på hendes oplevelser. Det ville have givet mening, hvis hun gennemgik en udvikling og hendes personlighed ændrede sig på en eller anden måde, men det sker desværre ikke!

Bogen er let gennemskuelig og passer sig derfor glimrende som strandbog. Jeg vil dog til enhver tid hellere anbefale Victoria Holt, hvis man leder efter et romantisk pust fra fortiden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar