torsdag den 14. marts 2013

The Iron King - Julie Kagawa

Originaltitel: The Iron King
Forfatter: Julie Kagawa
Serie: The Iron Fey #1
Forlag: Harlequin Teen
Sider: 363
Udgivelsesår: 2010
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat
Kilde: KøbtMeghan Chase har en hemmelig skæbne; en hun aldrig kunne have forestillet dig.
Noget har føltes forkert i Meghans liv siden hendes far forsvandt lige for øjnene af hende, da hun var 6 år. Hun har aldrig helt følt, at hun helt passede ind - hverken i skolen eller derhjemme. Da en mørk fremmede begynder at holde øje med hende på afstand og hendes sjove bedste ven begynder at blive underligt beskyttende overfor hende, fornemmer Meghan at alt hvad hun nogensinde har kendt, er ved at ændre sig. Men hun kunne aldrig have gættet sandheden - at hun er datter af den mytologiske fe-konge og er en brik i en dødbringende krig. Nu bliver Meghan nødt til at vælge mellem et normalt liv og hendes magiske skæbne - og mellem hendes bedste ven og den mørke, farlige prins. Det er blevet tid til at Meghan skal træde ind i fe-verdenen.

***

Jeg har ikke nogen særlig stor erfaring med bøger om feer, så jeg havde ikke rigtig nogen forventninger til The Iron King, før jeg startede den. Og alligevel var den slet ikke som jeg havde håbet.

Meghan er simpelthen en utrolig irriterende hovedperson. Hun er så ynkelig, græder og kan ikke klare den mindste smule selv. Hun udvikler sig en smule gennem bogen, men det er forbavsende lidt og hun skal virkelig presses ud i ekstreme situationer før hun tager ansvar og initiativ. Puck er jeg ret vild med det meste af tiden. Han bliver lidt trættende i længden, men i det mindste bringer han lidt morsomt ind i historien. Ash ved jeg ikke helt, hvad jeg skal synes om. Han virker så kold, men skal forestille egentlig at være ret dyb - jeg køber det bare ikke.

Og Grimalkin - en talende kat. Seriøst; en pige, der følger én ind i en anden verden, får råd af en kat, foretager en rejse gennem en forunderlig og magisk verden for til sidst at stå overfor det onde - minder det nogen om noget? For mig skriger det Alice i Eventyrland og det var det eneste, jeg kunne tænke på, mens jeg læste bogen. Desværre mangler Meghan Alice's lyst til eventyr og hendes mod.

Kærlighedshistorien fungerer overhovedet ikke. Der er ingen dybde og der er ingen ordentlig begrundelse for, hvorfor Meghan bliver forelsket. Ash opfører sig som et fjols overfor hende det meste af tiden og alligevel kan hun slet ikke stå få ham. Nej, vel? Desuden lægger bogen helt vildt op til et trekantsdrama uden egentlig at gøre det. I stedet for at være 'pige kan ikke vælge' er det 'pige er elsket af to, men vil kun have en'. Så er der da ikke meget trekantsdrama over det?

Sproget er ganske udmærket, men bliver meget beskrivende til tider. Plottet er ret gennemskueligt, især fordi det største tvist bliver afsløret på bagsiden af bogen - så er der da ikke så meget tvist over det længere. Men jeg elskede virkelig universet. De forskellige væsner, de smukke omgivelser og de mange nye oplevelser. Især jern-delen af bogen var jeg vild med. Jeg synes det er fantastisk fundet på og helt eminent udført. Jeg har planer om at læse videre i serien, mest fordi månedens tema er 'feer' og så krydser jeg fingre for at Meghan har udviklet hjerne og rygrad mellem The Iron King og The Iron Daughter.

2 kommentarer:

  1. Jeg kan kun give dig fuldstændig ret! Jeg var også meget skuffet over, ja faktisk hele serien. Håber at du får en bedre oplevelse med de næste par bøger.

    SvarSlet
    Svar
    1. Puha, det håber jeg godt nok også. Har ikke rigtig andre bøger, der handler om feer, som jo er marts måneds tema i Ryd Reolen. Så jeg forsøger mig med de sidste og krydser fingre ;)

      Slet