lørdag den 8. juni 2013

Gone - Michael Grant

Originaltitel: Gone
Forfatter: Michael Grant
Serie: Gone #1
Forlag: Egmont
Sider: 560
Udgivelsesår: 209
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat 
Kilde: Købt

299 timer og 54 minutter
I løbet af et splitsekund forsvinder alle. VÆK.

Bortset fra de unge. Teenagerne. Børnene. Tumlingerne. Men ikke en eneste voksen. Ingen lærere, ingen betjente, ingen læger, ingen forældre. Og lige så pludseligt er der ingen telefoner, ingen internet og intet fjernsyn. Ingen måde at få hjælp på. Og ingen måde at finde ud af, hvad der er sket.

Sult truer. Bøller regerer. Et uhyggeligt væsen lurer. Dyr muterer. Og teenagerne ændrer sig også og udvikler nye evner - utænkelige, farlige og dødelige kræfter, der bliver større dag for dag. Det er en skræmmende ny verden. Sider bliver valgt, en kamp er på vej. Bybørn mod rige børn. Bøller mod de svage. Kræftfulde mod de magtesløse. Og tiden rinder ud: På din 15 års fødselsdag forsvinder du, ligesom alle de andre...

***

En blanding af Fluernes Herre, X-Men og Lost. Sådan kan Gone beskrives kort og godt. Den har de vilde børn fra Fluernes Herre, de forskellige kræfter fra X-Men og det mystiske element fra Lost. Det er en blanding, der går rent ind hos mig og jeg læste da også bogen på kun en dag.

Historien er fortalt fra flere forskellige synspunkter, men Sam er den primære hovedperson. Han minder faktisk utrolig meget om Jack fra Lost, fordi han er den, der andre søger til som leder, men han er ikke særlig interesseret i ansvaret før det går op for ham, hvor vigtigt det er. Samtidig er han meget interesseret i at undersøge årsagen til alle de voksnes forsvinding.

Mine favoritter i bogen var Lana og Astrid. Lana, fordi hun har den mest interessante historie og er den, der oplever mest og samtidig er hendes evne fantastisk. Hun virker skingrende skør, men alligevel fuldstændig rolig og med et seriøst overblik. Astrid har 'Hermione-vibe' og det er altid en fordel, når det ikke virker som kopiering. Hun er sindssygt klog og samtidig helt nede på jorden og så gennemgår hun en ret stor udvikling i bogen - det er tydeligt at mærke, at hun er teenager og det samme med Sam og et par af de andre. Til trods for de mange personer var det ikke svært at finde rundt i, hvem der var hvem. De adskiller sig så markant fra hinanden, at det er til at finde ud af.

Historien er meget voldsom og er til tider både ulækker og skræmmende, men det er en af de ting, jeg godt kan lide ved den. Den svælger ikke i det ulækre, men det er f.eks. stadig med at nogle spædbørn har været alene med deres forældre, da disse forsvandt og børn under 15 har ikke som første prioritet at finde spædbørn rundt omkring i byen - der går altså lige et par dage... Sådanne ting er med til at give historien et mere uhyggeligt, men også et mere realistisk præg.

Michael Grant skriver rigtig godt og historien er medrivende og flydende. Der er ingen plothuller, men det er tydeligt at det er en serie, for der er ikke mange svar i løbet af bogen. Der er dog slet ingen tvivl om, at jeg vil læse videre og jeg glæder mig til at finde ud af, hvad der sker for de forskellige personer.

6 kommentarer:

 1. Åååh, det er én af de ikke-oversatte bøger, jeg ofte har tænkt at jeg bare MÅ læse. Den lyder som noget der lige er mig. :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tror jeg også, den er :) Synes bestemt, du bør læse den ;)

   Slet
 2. Tak for at minde mig om denne serie! Har sjovt nok en af de andre bøger i serien stående (da jeg fandt den i signeret udgave i London sidste år), men er endnu ikke kommet i gang med at læse serien. Oplægget er ellers noget, jeg falder pladask for, så efter at have læst din anmeldelse glæder jeg mig blot endnu mere :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også de næste tre bøger i serien stående og skal have dem læst snarest ;) Glæder mig til at høre, hvad du synes om den!

   Slet
 3. Den skal altså virkelig lige overvejes. Den lyder i hvert fald ret spændende. Hvordan er sproget i den, altså er den let nok at gå til, selvom man ikke er så fantastisk til engelsk? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det vil jeg sige, det er - jeg læste den i hvert fald ret hurtigt og det gør jeg ikke, hvis det engelske er svært :)

   Slet