mandag den 24. juni 2013

The Island - Jen Minkman

Originaltitel: The Island
Forfatter: Jen Minkman
Serie: -
Forlag: Patchwork Press
Sider: 80
Udgivelsesår: 2013
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat
Kilde: ARC
Jeg går mod havet. Den uendelige overflade af vand fortsætter mod horisonten, ligegyldigt hvilken vej jeg kigger. Vores verden er lille. Vi er alene og har kun os selv at stole på. Vi stoler på the Force dybt inde i os, som vore forfædre lærte os. Hvis jeg gik mod vest herfra ville jeg komme til en stor barriere - Muren. Bag den er Fjolserne. Det er i hvert fald hvad alle siger. Jeg har aldrig set en.

Leia lever på Øen, en verden hvor børn forlader deres forældre når de bliver 10 år for at lære at tage vare på sig selv. Over Øen breder sig en Mur, som ingen nogensinde har krydset. Fjolserne, der lever bag den, tager ikke imod fornuft - de tror på illusioner. Det siger Bogen, det eneste tilbageblevne fra forfædrene. Men da en fremmed man bliver skyllet i land og Leia møder et Fjols ansigt til ansigt ændrer hendes liv sig for altid. Er det, hende og hendes venner tror om Øen virkelig sandt? Eller er alle i deres verden faktisk et Fjols?

***

Før jeg begyndte at læse The Island var jeg blevet advaret om, at den kunne virke som Star Wars fan fiction og lad mig gøre det klart med det samme: Det er IKKE fan fiction. Ja, Star Wars er nævnt og spiller en stor rolle, men ikke på en fan fiction måde. (Jeg siger ikke, at der er noget galt i fan fiction - jeg synes bare, det er vigtigt at adskille tingene). De første par gange Star Wars og The Force blev nævnt må jeg indrømme at jeg synes, det virkede mærkeligt. (Og så hjalp det ikke, at hovedpersonen hedder Leia). Men efterhånden som historien udfoldede sig, gav det pludselig mening og historien endte med at være meget mere dyb og fyldt med symbolik, end jeg kunne have forudset.

Leia er en typisk dystopisk heltinde; hun opdager at noget er forkert og sætter sig for at ændre det, men opdager på vejen noget, hun aldrig kunne have gættet. Leia er viljestærk og sjov, men det er hendes handlinger fremfor hendes tanker, der bærer bogen og man kommer som læser ikke ret dybt ind under huden på hende, desværre. Der er rigtig mange andre personer i bogen, der bliver berørt ganske kort og som spiller en ret stor rolle og Jen Minkman formår at sørge for, at personerne adskiller sig fra hinanden, til trods for at man ikke kommer til at kende dem ret godt.

Mit største problem med historien er, at den er for kort. Der skal proppes for meget ind på for få sider og det ender med lidt for hurtige løsninger og lidt for nemme konflikter. Det gør også historien en smule overfladisk, fordi der er lagt vægt på en historie med action, fremfor dybe personskildringer og world-building.

Historien rummer så mange spændende emner, der kan diskuteres, men som er svære at skrive om uden at spoile. Tro, menneskelighed og viljestyrke bærer bogen og sætter tanker igang hos læseren bagefter. Jen Minkman skriver virkelig godt og man bliver hurtigt en del af historien. Jeg har hørt rygter om, at der kommer en fortsættelse til The Island og hvis det er tilfældet, er det helt sikkert en historie, jeg har lyst til at læse!

2 kommentarer:

  1. I will let you know as soon as the sequel is available for review :)

    SvarSlet