tirsdag den 23. juli 2013

A Really Awesome Mess - Trish Cook & Brendan Halpin

Originaltitel: A Really Awesome Mess
Forfatter: Trish Cook & Brendan Halpin
Serie: -
Forlag: Egmont USA
Sider: 288
Udgivelsesår: 2013
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat
Kilde: ARC

To teenagere. To meget forskellige veje taget, der begge fører til Heartland Academy.

Justin var bare ude på at have det sjovt, da hans far pludselig kommer ind mens han er sammen med en pige og Justins sommer tog hurtigt en anden rute, end han havde regnet med. Hans forældres skilsmisse smed Justin ud på en mentalt ustabil grund og efter at en håndfuld smertestillende fik ham på hospitalet, har han virkelig nået bunden.

Emmy har aldrig følt sig som en del af sin familie. Hun er adopteret fra Kina. Hendes forældre og hendes søstre er alle meget højere end hende og ligner noget fra et Ralph Lauren katalog - og det gør Emmy bestemt ikke. Efter et skandaløst foto af Emmy starter rygter på skolen, truer hun på facebook drengen, der startede det hele.

Justin og Emmy ankommer til Heartland Academy; en reformskole, der tvinger dem til at håndtere deres problemer og deres mangel på respekt. Men på Heartland finder Justin og Emmy også en flok unge, der er lige så ødelagte, stædige og sarkastiske som de selv er. Det kan faktisk ligefrem være at de ender med at kunne kalde hinanden venner?

***

Jeg synes, det er vigtigt at der kommer fokus på mental sygdom og de problemer, unge mennesker kan have, men det skal gøres ordentligt. Det vil sige at det skal have et seriøs vinkel, men uden at være kedelig og det skal være realistisk. A Really Awesome Mess fejler på begge punkter.

Både Justin og Emmy er rædselsfulde hovedpersoner; egoistiske, naive og modbydelige. Historien skifter mellem de to hovedpersoner, men deres fortællestemme var fuldstændig ens og jeg havde SÅ svært ved at skille dem fra hinanden.

Jeg har meget svært med den måde, skolen bliver kørt på. Justin bliver ikke indlagt, da han spiser en masse smertestillende for at få opmærksomhed, men da han bliver taget i at være sammen med en pige, ryger han af sted og bliver smidt i i en gruppe, hvor de kan snakke om hans forkerte forhold til sex. Det kan godt være, det er fordi jeg ikke er fra USA, men i mit hoved er det altså ikke særlig slemt at en fyr på 16 interesserer sig for porno - det er tvært imod en ret naturlig del af at blive voksen og udforske sin seksualitet. Jeg synes, det blev kørt op til at være meget værre end det var.

Emmy bliver indlagt fordi hun har mobbet en dreng på skolen over facebook og fordi hun har tabt sig utrolig meget - hun lider af anoreksi. Også her skrider historien fuldstændig for mig; hvis pigebarnet har anoreksi, hvorfor bliver hun så ikke vejet jævnligt så de kan holde styr på, om hun tager på? Hvorfor bliver hun ikke holdt ordentligt øje med ved måltiderne, når det er tydeligt at hun ikke kan styre sin mad selv? Jeg forstår det simpelthen ikke. Desuden virker hendes tilgang til mad slet ikke realistisk og hvor har hun alt den energi fra, når hun intet spiser? Hvis man skal læse en ordentlig historie om anoreksi, skal man læse Vinterpiger i stedet!

For mig virker det som om forfatterne gerne vil skrive en bog om unge med problemer, men egentlig ikke gider gå i dybden med det og hellere vil skrive om ung kærlighed og venskab - og det holder simpelthen ikke! Jeg var dybt forarget flere gange, rystede på hovedet og blev vred over flere af de ting, der åbenbart kan ske på skolen uden at nogen opdager noget. Hvis du vil have en realistisk, godt fortalt og spændende historie, er det ikke A Really Awesome Mess du skal have fat i!

Til sidst kommer et par ting, som slet ingen mening gav for mig - lad være med at læse det, hvis du ikke vil spoiles!

- Deres gruppevejleder plager ledelsen og forældrene om at få lov til at tage gruppen med til et marked og får lov mod at hun holder øje med dem og de ikke laver ballade. Da de kommer derhen, får de lov til at løbe rundt som det passer dem og da de kommer tilbage til bussen ligger vejlederen og kysser med en fyr på taget af bilen! Hvem pokker ville gøre det, når de har ansvar for en flok mentalt ustabile unge mennesker? Desuden kommer gruppen ikke i problemer til trods for at vejlederen ved, at det er dem, der har skabt uro på markedet for nu har eleverne jo noget at bruge imod hende!

- Det er muligt for eleverne at holde en gris skjult på værelset og smugle mad derop, til trods for lugt og larm. Det er den mest elendige lærerstab nogensinde, der er på den skole.

- Eleverne får lov til at yde fysisk vold mod hinanden fordi det 'hjælper dem med at åbne op og nå frem til et fælles mål'. Seriøst, hvordan kan den skole stadig køre?

2 kommentarer:

  1. Hahaha, det lyder jo fuldstændig vanvittigt :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er også den underligste bog, jeg har læst i år :P

      Slet