torsdag den 22. august 2013

Fokus på: Cassandra Clare - Filmanmeldelse: Dæmonernes by

Clary Fray er en tilsyneladende ganske almindelig teenager, der helt tilfældigt opdager, at hun er efterkommer af en gammel slægt af Skyggejægere - en hemmelig klan af unge krigere, der kæmper en evig kamp for at beskytte menneskenes verden fra underverdenens dæmoner.

Da Clarys mor pludselig forsvinder, må hun slutte sig til gruppen af Skyggejægere. Her møder hun Jace, som introducerer hende for en farlig og mystiske underverden - et sted fyldt med dæmoner, vampyrer, varulve og andre dødbringende skabninger.Kort og godt (uden sammenligning til bogen)
Jeg tror, filmen har potentiale til at blive virkelig populær hos teenage-pigerne rundt omkring i verden. Den er fyldt med action, humor og ’søde’ øjeblikke. Skuespillet fungerede rigtig godt det meste af tiden og selvom jeg ikke var helt tilfreds med alle valgene af skuespillere, endte jeg alligevel med at holde af dem. Historien er actionpræget og kommer til at virke en smule forhastet og undlader at forklare mange af de ting, der sker. Jeg var ikke super vild med filmen, men den var ganske udmærket underholdning. Der var for mange plat-sjove øjeblikke, der bare ikke var sjove og så manglede jeg en afrunding i slutningen.

Der var desuden for mange øjeblikke, der sandsynligvis skulle have været sjove, som faldt fuldstændig til jorden og for mange øjeblikke, der skulle have været alvorlige, men som blev ufrivilligt sjove. Historien kan være svær at følge, hvis man ikke har læst bogen, men samtidig ødelægger den fuldstændig historien for dem, der kun har læst den første bog og gerne vil læse resten af serien fordi den kommer med en ret stor spoiler - det fandt jeg dybt underligt og uprofessionelt.

Skuespil
Robert Sheehan var uden tvivl den, der imponerede mig mest. Han spillede helt ufattelig godt og levende og der var langt mere kemi og følelse i øjeblikkene mellem ham og Clary (Lily Jones), end hun havde med Jace (Jamie Campbell Bower). Desuden var jeg overrasket over, hvor godt jeg brød mig om Godfrey Gao som Magnus, til trods for hvor lidt han er med. Og til sidst skal Aidan Turner nævnes – han spiller Luke i filmen og jeg var meget lunken i starten, men han endte med virkelig at vinde mig over og jeg synes, han gjorde et fantastisk arbejde. På den mere skuffende side kan nævnes Lily Jones (Clary), der egentlig spillede udmærket, men som bare lidt for ofte havde blanke udtryk i ansigtet, og Jonathan Rhys Meyers, som jeg ellers havde forventet mig en del af, for han er normalt en fantastisk skuespiller – desværre synes jeg, at han var ALT for intens og underlig (og så passer han bare slet ikke til Valentine!)

Effekter og musik 
Effekterne var faktisk rigtig gode og især kampene var fantastiske. Det hele var virkelig godt lavet og virkede meget overbevisende. Musikken fungerede også rigtig godt de fleste steder (f.eks. hos vampyrerne), hvorimod den andre gange var vildt overdrevet (som i ’drivhuset’) og virkede forceret.

Sammenlignet med bogen
Der var simpelthen så mange ting, der var ændret i forhold til bogen at det ændrede hele historien. Flere af tingene var jeg virkelig overrasket over, at der var blevet ændret og det ødelægger evt. fremtidige film, i hvert fald hvis de har planer om at holde sig bare lidt til bøgerne. Flere vigtige ting var udeladt og nogle ting blev overhovedet ikke forklaret. Stelerne kom til at virke som tryllestave og blev overhovedet ikke nævnt ved navn eller forklaret på noget tidspunkt. Desuden fik runerne en hel anden betydning og især er der en rune i slutningen af filmen, som jeg slet ikke forstår og som får konceptet til at virke en smule latterlig. Desuden var flere af personernes udseende skiftet markant, som f.eks. Valentine – seriøst, hvad skete der lige for det der pirat-look?
Filmen mangler alle de ting, jeg elskede ved bogen og har i stedet valgt at fokusere på de ting, jeg synes var kedelige. Jeg mangler mere information omkring universet og de forskellige racer og hele problematikken. I stedet kom den til at handle om forholdet mellem Clary og Jace (og Simon) og alt andet virkede utrolig forhastet. Alting bliver forklaret enormt hurtigt og jeg synes, mediet blev brugt for lidt. Der var for meget tell og for lidt show, desværre.

Jeg var så heldig at blive inviteret til galla-premiere af SF film og det var virkelig en hyggelig oplevelse med rød løber og godter.

2 kommentarer:

 1. Jeg er meget enig i din anmeldelse. Sjovt nok fik jeg helt lyst til at læse bøgerne igen, fordi jeg flere gange tænkte "hov, sådan var det da ikke i bogen... var det?".

  Underholdende film, men ærgerligt at der ikke var brugt mere tid på at forklare universet ordentligt og gøre de dramatiske scener mere troværdige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, for universet er jo netop hvad der gør bøgerne værd at læse! Er spændt på om der kommer en film mere og hvordan de har planer om at 'dreje' historien, når de har ændret den så meget.

   Slet