mandag den 7. juli 2014

The Life List - Lori Nelson Spielman

Originaltitel: The Life List
Forfatter: Lori Nelson Spielman
Serie: -
Forlag: Cornerstone Digital
Sider: 352
Udgivelsesår: 2013
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat
Kilde: ARCFørste sætning: Voices from the dining room echo up the walnut staircase, indistinct,buzzing, intrusive.


***


For at kunne modtage sin arv, skal Brett udføre de sidste 10 ting på den liste af livsmål hun skrev som teenager - indenfor et år!
1. Få en baby, måske to
2. Få en hund
3. Forbliv venner med Carrie Newsome for altid!
4. Hjælp fattige mennesker
5. Hav et virkelig sejt hus
6. Køb en hest
7. Bliv forelsket
8. Optræd live på en stor scene
9. Hav et godt forhold til min far
10. Vær en fantastisk lærer!
***

Jeg har flere gange i mit liv skrevet en bucket-list/life list. Altså en liste over ting, jeg gerne vil nå inden jeg dør. Men af en eller anden grund får jeg dem væk hver eneste gang og det er da en skam. Det kunne være fedt at finde listerne frem og se både, hvad jeg gerne ville opnå på et bestemt tidspunkt i mit liv, men også hvor mange af punkterne jeg egentlig har opnået. I The Life List har Brett skrevet sådan en liste som 14-årig, som hendes mor efterfølgende har fundet og gemt og som Brett modtager efter moderens død. Hvis hun ikke opfylder alle 10 ting på listen indenfor et år, får hun ikke sin arv.

Historien er ikke særlig overraskende og ikke særlig realistisk, tværtimod. Brevene fra moderen er til tider absurd præcise og hele bogen rummer en stor portion tilfældighed og held. Men den er helt igennem sød og rørende og selvom jeg gættede stort set alt før det skete, var bogen stadig skøn som helhed. Jeg er vild med Brett og hendes reaktion på sin mors ide. Hun er så ligefrem, så ægte og så uperfekt. Hun gennemgår en stor udvikling og lære at lytte til og stole på sig selv igen og finde frem til, hvad hun egentlig vil med sit liv.
“’ Eleanor Roosevelt once said, “Do something every day that scares you. “Continue to push yourself to do those things that scare you, darling. Take those risks and see where you land, for they are the very things that make this journey worthwhile.”’ 
The Life List handler i bund og grund om kærlighed i alle dens former, men mest kærligheden mellem mor og datter. Og den kærlighed, der er mellem Elizabeth og Brett er så hjertevarm og så smuk, at den strømmer ud fra siderne og fik mig til at påskønne min egen mor endnu mere og love min datter at jeg vil være den bedste mor, jeg formår. Men bogen indeholder også kærlighed mellem kærester og ægtefolk, kærlighed mellem mennesker og dyr og kærlighed mellem venner.
"How will I ever manage to stumble through this world without her? I have so much more daughter left in me."
The Life List er velskrevet, sjov, trist, smuk og ægte. Den er livsbekræftende, hjerteskærende og præcis, hvad jeg trængte til. Det er chick-lit, men rummer så meget mere. Den har min varmeste anbefaling, hvis man trænger til en let og sød bog med lidt mere på hjertet.

1 kommentar:

  1. Forsiden minder mig stærkt om en anden bog, men jeg kan virkelig ikke komme på hvilken ... O_o

    Anyway, bogen i sig selv lyder ret sød, om end noget brugt plot. :P

    SvarSlet