mandag den 29. september 2014

Emma: A Latter-Day Tale - Rebecca H. Jamison

Originaltitel: Emma: A Latter-Day Tale
Forfatter: Rebecca H. Jamison
Serie: -
Forlag: Bonneville
Sider: 257
Udgivelsesår: 2013
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat
Kilde: ARCFørste sætning: My best friend was on her honeymoon, and I deserved a vacation myself, which was sort of what I got.

***

Hun hedder Emma og hun er matchmaker! Finurlige livscoach Emma vil gerne hjælpe hendes første klient nogensinde - en ensom barnepige ved navn Harriet. Men alle hendes forsøg på at lege Kirsten Giftekniv resulterer kun i pinlige misforståelser og fejl og efterlader parret modløs og forvirret.

Dette moderne twist af Jane Austens klassiker viser at nogle gange er det største matcj det, vi gør for os selv.

***

Jeg var ret vild med Emma af Jane Austen – altså den oprindelige Emma – så jeg dykkede ned i denne version med et håb om at det moderne twist ville tilføje lidt ekstra til historien. Det skete så bare overhovedet ikke. Faktisk endte jeg med at hade denne version!

Emma i den originale historie er en af mine yndlingspersoner – hun er selvoptaget, lidt dum til tider og uendelig sjov. Hun er skrevet så smukt at jeg ikke kunne andet end at elske hende. Jeg så mig selv i hende (… selvom det måske egentlig ikke er så god en ting… ) og jeg elskede at læse om hendes problemer og hendes udvikling. Denne version af Emma irriterede mig bare. Hun var så træls og hun udviklede sig overhovedet ikke. Hun har ingen gode kvaliteter og jeg kan på ingen måde forstå, hvorfor Harri og Justin finder sig i hende og derfor blive kærlighedsdelen af historien komplet urealistisk. Emma var uelskelig gennem hele historien (hårde ord!) og hun behandler folk så dårligt. Nogen burde sige til hende at hun skulle tage sig sammen og så lade være med at undskylde overfor hende bagefter!

Det moderne twist gjorde intet godt for historien og var faktisk så lille en del af den. Ja, den foregår i en nutidig hverdag og facebook blive kort nævnt, men det bliver ikke brugt og så virker det ligegyldigt. Det havde fungeret meget bedre, hvis hele konceptet om nutiden var blevet implementeret i historien.

Intet sted var der givet noget hint om, at historien indeholdt meget religion og jeg kan ikke huske at det var en stor del af den originale Emma. Men der var simpelthen for meget i denne version. Det hang mig langt ud af halsen at alt blev tilskrevet Gud og at der derfor ikke var nogen personlig udvikling.


Som slutnote kan siges at jeg per automatik trækker en stjerne fra enhver bog, der taler grimt om Borte med blæsten. Jeg elsker både bog og film og det, at Emma ikke kan lide den gør hende bare endnu mere irriterende og dum i mine øjne. Dette var på ingen måde en bog for mig!

4 kommentarer:

 1. Haha, en sjov regel, at du trækker en stjerne fra, hvis der bliver skrevet dårligt om Borte med Blæsten :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen jeg elsker Borte med blæsten og man skal ikke tale grimt om det, jeg elsker :D :P

   Slet
  2. Haha, det er altså bare den bedste regel nogensinde! :D

   Slet
  3. Nogle ting skal bare respekteres og så må man jo lave regler :P ;)

   Slet