tirsdag den 18. august 2015

Irriterende spørgsmål

Når man får et barn, skal man pludselig stå til ansvar overfor alt og alle. Både familie og fremmede spørger ind til sovevaner, kommenterer på styrker og svagheder og kommer med gode råd selvom man ikke har spurgt. Det meste af tiden håndterer jeg det pænt. Smiler og takker, velvidende at de (oftest) gør det i bedste mening. Men nogle gange bliver jeg simpelthen så træt. Træt af at forsvare vores valg og vores metoder. Træt af at lytte til folk, der tror de kender mit barn bedre end jeg gør. Træt af folk, der blander sig. Så nu kommer der en lille liste med, hvad vi har valgt at gøre, hvorfor og hvordan det virker for os og næste gang jeg bliver træt af folk, sender jeg dem et link :)

Sover hun stadig ikke igennem?

Nej, det gør hun ikke og det er faktisk heller ikke en regel at de skal det. Hun bliver puttet i sin egen seng og når hun så vågner, kommer hun ind til os, får lidt at spise og sover videre i smørhullet. Det fungerer for os. Det er ikke super spændende at blive vækket om natten for at hente hende, men helt ærligt, jeg vågner alligevel mellem 4 og 7 gange hver nat, så det gør ikke den store forskel.

Sover hun stadig inde hos jer?

Ja, det gør hun. Og det får hun lov til, indtil hun ikke længere vil det. Jeg nyder det, Manden nyder det og hun nyder det. Det ødelægger ikke vores søvn og jeg tror på, det er sundt for hende at være så tæt på os.

Hun spiser godt nok ikke ret meget. Jeg giver hende lige den skefuld her.

Vi har bestemt, at Pigebarnet spiser efter BLW metoden, hvilket står for Baby Led Weaning. Overgangen fra modermælk til fast føde foregår altså på hendes præmisser. Det betyder helt basalt at hun på intet tidspunkt er blevet fodret, men har fået lov til at sidde og 'lege' med maden og samtidig er blevet ammet og har fået flaske for at få mad nok. Det har fungeret super godt for os, selvom det til tider er noget svineri, og vi har fået masser af ros fra folk, der til dagligt arbejder med små børn. Pigebarnets dagplejemor er meget imponeret over, hvor godt hun spiser selv, så vi er overbevist om at det har været det rigtige for os. Desværre har min Svigermor været stor modstander fra dag 1. Hun har været bange for at Pigebarnet skulle blive kvalt i maden og hun har været nervøs for at hun ikke fik nok at spise. Så Svigermor fodrer Pigebarnet så snart hun kan komme til det, hvilket er skide irriterende. Det er en rigtig dårlig kombination med BLW og Pigebarnet er ikke fan. Men hun stopper ikke ligegyldigt hvad vi siger. Intet er mere trættende, end når man ikke bliver respekteret!

Hun er altså en lille bitte en/hun er godt nok tynd/der er ikke meget baby i hende/rigtige baby er michelin-babyer.

Særlig udtalt af dem, der ikke er fan af BLW. For det første: Det er yderst belastende og nedslidende at få at vide at man har et lille og tyndt barn. Især når man før har haft problemer med det. Og Pigebarnet sulter ikke og hun er ikke for lille. Men hun er lille. Hun følger en helt stabil kurve, der ligger en smule under normal. Og ja, måske de fleste baby har elastikker alle steder og masser af hager, men sådan er mit barn bare ikke og det er altså også helt okay! Hun er helt perfekt som hun er!

Ammer du seriøst stadig? Skal du ikke snart have hold i det?

Ja, det gør jeg. Ved BLW er fast føde ikke særlig vigtig før barnet bliver 1 år. 'Food before one is just for fun'. Amningen er langsomt blevet mindre og mindre efterhånden som hun fik mere interesse i at spise maden. I skrivende stund bliver hun ammet 1 gang om natten og det er det. Det vil jeg dog gerne snart stoppe med, for jeg synes helt ærligt, det er begyndt at gøre ondt igen og jeg tror, det er mest for hyggens skyld at hun gør det. Desuden er hun begyndt at spise helt vildt efter hun er startet i dagpleje, så mad får hun i hvert fald nok af. Men igen er jeg nødt til at slå det fast: hvis jeg ønskede at amme hende, til hun bliver 3 år, så er det mit valg og ikke noget, andre skal blande sig i eller kommentere på. Nogle gange er det bare bedre at holde sin mund!

6 kommentarer:

 1. Og du slå sømmet lige det på hovedet hvor det rammer helt korrekt!

  Det er fanme sejt at du holder fast i hvad der er rigtigt for jer - og ikke i hvad omgivelserne synes, jeg forstår eddermame godt din frustration med din svigermor, det er grænseløst respektløst af hende, også selvom det kommer fra et velmenende sted!

  Jeg har selv været offer for at underlægge mig andres mening, men er i den grad også begyndt at vende det døve øre til, og lytte til mine moderinstinkter istedet, det er jo det de er der for, gid jeg havde haft din selvsikkerhed før!

  Du skal vide jeg hepper på dig, og dem som ikke kan respektere jeres valg, det er bare ærgerligt for dem, det er nu en gang jer der bestemmer slagets gang!

  Virtuelle kram og kæmpe High five her fra!

  - Maj :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker simpelthen kommentarer fra dig, sødeste Maj :D
   Tusinde tak! Moderinstinkter er netop til for at blive stolet på - også selvom jeg selv betvivler dem lidt for ofte ;) Fedt at du også er begyndt at ignorere andre! Så længe man selv har det godt med det man gør, så skal det hele nok gå :)

   Slet
 2. Sådan! Hvor er det fedt at i står fast og gør hvad i selv finder bedst.

  Det kommer man altså længst med, for det er jo jer der skal fungere som famlilie :)

  Vi brugte også BLW til vores yngste og her fungerede det også rigtig godt for både ham og os andre.

  Synes dog lige indlægget mangler et billede ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig - et par billeder ville have gjort indlægget så meget bedre :) Det kommer næste gang :)

   Og jeg er så enig med dig! Det gælder om at få det til at fungere herhjemme og så må folk altså bare finde sig i at vi gør som vi gør ;)

   BLW er simpelthen fantastisk. Jeg er så glad for at vi valgte at bruge det :)

   Slet
 3. Fin post - og ufatteligt så mange meninger folk har! Jeg skal have barn her til november og gruer for hvordan jeg vil håndtere den slags kommentarer - har meget svært ved det, når andre mennesker blander sig :-/

  http://bookwormscloset.com/

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også hamrende belastende at alle har en mening og mener, at de har ret til at ytre den! Jeg glæder mig til at følge med i dit baby-eventyr :D

   Slet