torsdag den 31. maj 2012

Eksil - Jakob Ejersbo

Titel: Eksil
Forfatter: Jakob Ejersbo
Serie: Afrika Trilogi #1
Forlag: Gyldendal
Sider: 283
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 0/5
(Den har fået 1/5 på GR, fordi det er det laveste)
Fra bagsiden: Femtenårige Samantha gør alt det forkerte, først og fremmest fordi hun ikke vil gøre det rigtige, alt det, der forventes af hende.
Hun synes ikke, hun passer ind nogen steder. Hun er engelsk og hvid udenpå, men taler swahili og har boet i Tanzania, siden hun var tre.
Hun er ved at blive voksen, hun har en voldsom appetit på livet, hun har akut brug for holdepunkter i tilværelsen, ikke mindst for, at nogen holder af hende; men skolen keder hende, forældrene og lærerne er umulige, hendes jævnaldrende venner nogle tøser og drengerøve.
Hun kan ikke styre sig, hun lægger sig ud med alle. Hun bringer sig selv i fare og i umulige situationer, alkohol og stoffer fylder mere og mere i hendes liv, hun bliver sin egen værste fjende. Det kan ikke blive ved med at gå.

Jeg kan ligeså godt slå det fast med det samme: Jeg bryder mig virkelig ikke om den måde, Eksil er skrevet på. For mig virker det overfladisk og kedeligt og jeg har enormt svært ved at koncentrere mig og føle mig fanget af bogen.

Til trods for det, var historien om Samantha faktisk udmærket. Hun er teenager, foretager en masse dumme valg, forsøger at få opmærksomhed og finde sig selv og sit tilhørssted. Hun oplever nogle ret vilde ting (der er et afsnit om en kat, hvor jeg simpelthen var nødt til at lægge bogen fra mig. Det var bare for meget for mig!) og hun har svært ved at finde ud af, hvad hun vil og hvem hun kan stole på.

Grunden til at bogen ender med 0 ud af 5 er simpelthen slutningen. Jeg HADER slutningen. De sidste 4-5 sider fungerer slet ikke sammen med resten af bogen og jeg var nødt til at læse dem flere gange, for at se om jeg nu også havde forstået det rigtigt.

Alt i alt en bog, jeg ville ønske, jeg aldrig havde læst. Desværre.

2 kommentarer:

 1. Neeeeeej.!!! Hvordan kan du ikke elske Eksil? En af de bedste bøger jeg har læst!
  Jeg synes den rammer samfundet, korruption, race-forskel virkelig godt!

  Måske du har misforstået bøgerne lidt? Det er jo meningen det er 1'eren af en trilogi med Afrika som hovedelement.

  Derudover synes jeg faktisk slutningen fungerede rigtigt godt når man tænker på Samantha's destruktive adfærd.

  Ejersbo love!

  SvarSlet
 2. Kommentaren indholder spoilers omkring Eksil!
  Jeg er enig med dig i, at den rammer rigtig godt omkring de forskellige tunge emner i bogen, men jeg synes skrivestilen er helt enormt irriterende og det ødelagde bogen ret voldsomt for mig.
  Desuden synes jeg ikke, hun er så destruktiv at det ligefrem skal ende som det gør. Hun er jo ikke selvmordskandidat som sådan, bare enormt opmærksomhedskrævende fordi hun er overset og mangler faste holdepunkter i livet. For mig var løsningen lidt "for nem", fordi der så ikke er nogle problematikker omkring at rejse til England længere eller hvordan forholdet til søster og far bliver fremover.
  Jeg vidste godt, det var en trilogi, men jeg kommer helt sikkert aldrig til at læse de andre. Jeg kunne heller ikke fordrage Nordkraft, da vi læste den i gymnasiet :)

  SvarSlet