lørdag den 23. juni 2012

Claras krig - Clara Kramer

Titel: Claras krig
Forfatter: Clara Kramer
Serie: -
Forlag: Gads Forlag
Sider: 364
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5
Fra bagsiden: Clara Kramer var en helt almindelig pige på 15 år, da Anden Verdenskrig brød ud. Men hun var også polak - og jøde.
Da tyskerne invaderede Polen, boede der omkring 5.000 jøder i Claras hjemby. Da krigen var slut, var der blot 60 tilbage. Clara og hendes forældre overlevede mirakuløst - takket være en etnisk tysker, der var en berygtet alkoholiker, skørtejæger og højrøstet antisemit.
Atten mennesker levede sammen i en bunker, der var gravet ud i familien Bekcs kælder. Den 15-årige Clara førte dagbog i de tyve rædselsvækkende måneder, hun tilbragte under jorden - om alt fra hr. Becks skæbnesvangre affære med hendes nabo til SS-folkenes natlige drukture i rummet over dem.


Claras krig er en utrolig velskrevet og spændende bog om Anden Verdenskrig set fra en ung piges synspunkt. Bogen er bygget stille og rolig op, hvor man først får indblik i livet før krigen, hvordan krigens realiteter langsomt nærmer sig byen og konsekvenserne da nazisterne ankommer. Herefter hører vi om angsten, leveforholdende, livsviljen og de mange nederlag. Historien er ydermere understøtte af billeder, hvilket gør den endnu mere barsk for mig.

Man kommer som læser dybt under huden på familien og de mennesker, de deler hverdag med. Det er en barsk, grusom og samtidig smuk fortælling om både menneskets værste sider og om næstekærlighed og indlevelse.

Jeg kan ikke lade være med at sammenligne Claras krig med Anne Franks dagbog og ud fra den sammenligning kan jeg simpelthen ikke forstå at det er sidstenævnte der er mest populær. Claras krig er skrevet meget mere læser-venligt og er generelt bare mere interessant at læse. Helt sikkert en bog jeg vil anbefale, hvis man vil læse om jøderne under Anden Verdenskrig.

4 kommentarer:

 1. Jeg er meget enig - bestemt en interessant og tankevækkende bog, som også gjorde indtryk på mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke en skøn kommentar :)Håber jeg kan få flere til at indse det gode ved denne bog, så de ikke falder i 'Anne Frank fælden' ;)

   Slet
 2. Den lyder ret spændende! Det er sjovt at du har fået anmeldt den, når jeg lige har set en film om en polak jøde der er pianist og overlever anden verdenskrig.

  Hvis du kan lide den og har læst Anne Franks Dagbog, brude du læse Ruth Maries dagbog af Jan Erik. Som også er en pige der skriver dagbog under krigen. Jeg har ikke selv læst den, men den ligger på mit bord og venter :) Du kan læse om den her, hvis det er: http://www.adlibris.com/dk/product.aspx?isbn=8702069695

  SvarSlet
  Svar
  1. Den lyder spændende, selvom jeg hader at starte en bog velvidende at hovedpersonen dør :/ Men den kommer på min to-read :) Tak for anbefalingen..

   Slet