søndag den 17. juni 2012

Her fra min himmel - Alice Sebold

Titel: Her fra min himmel
Forfatter: Alice Sebold
Serie: -
Forlag: Gyldendal
Sider: 320
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 2/5


Fra bagsiden: Susie Salmon er en almindelig teenager i en almindelig forstad i 1970'ernes USA - indtil den dag hun går hjem gennem majsmarken, og en mand fra kvarteret overtaler hende til at gå med hen og se hans hule...
Susie bliver voldtaget og myrdet, men hun lever videre i sin helt egen himmel. Herfra fortæller hun sin historie og betragter livet på jorden. Hun følger sin morder og politiets jagt på ham, og hun er næsten til stede hos sine forældre og sine søskende, mens de prøver at forstå tragedien. Hele familien er på randen af opløsning, men langsomt finder de ud af at leve videre på jorden, som Susie lever videre i sin himmel.

Da jeg læste Heldig var jeg meget begejstret for både indhold og sprog. Jeg havde derfor ingen bekymringer, da jeg gik i gang med endnu en Alice Sebold bog. Men jeg blev godt nok skuffet.

Ideen med at se hele efterspillet efter mordet på Susie fra hendes synsvinkel i himmelen virker ellers rigtig god. Men det er som om bogens andre personer aldrig rigtig træder i karakter. Den eneste jeg kunne fornemme og forstå var faren. Moren virker ligegyldig, søsteren kan kysse al sin smerte væk og broderen bliver stort set glemt. Desuden er der en del med Ray i slutningen af bogen som jeg slet ikke kunne forliges med.

Sproget i bogen virker usammenhængende flere steder og skøjter rundt i tidspunkter og personer, så jeg har meget svært ved at følge med.

Jeg vil til en hver tid anbefale, at man læser Heldig frem for Her fra min himmel.

6 kommentarer:

 1. Er glad for jeg ikke er alene om den holdning. Synes sproget var decideret hæsligt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er godt nok heller ingen fan, desværre.

   Slet
 2. Åbenbart er den mere tiltalende for andre. :/
  Tak, men der kommer nok til at gå noget tid. Så mange bøger og så lidt tid. xP

  SvarSlet
 3. 'her fra min himmel' er den bedste ungdomsbog, jeg nogensinde har læst! Det er et mesterværk, jeg vil anbefale alle, der er trætte af overfladisk, forudsigeligt young adult.

  Som læser identificerer du dig rigtig nemt med Susie, og du deler hendes store sorg og ikke mindst frustration over at se sin familie helt ude af den.

  Selve mordet på Susie Salmon er yderst makabert, men frygt ej for en overfladisk gyser, ‘Her fra min himmel’ er alt andet end. Det er et vanvittigt flot drama, en familieskildring af sorgen, når man mister et barn, og så er det en kriminalgåde, hvor man sidder og håber på, at retfærdigheden kommer til at ske fyldest.

  'Heldig' har jeg endnu ikke læse - det skal jeg helt klart, for 'Her fra min himmel' er virkelig på top3 over de bedste bøger, jeg har læst i mit liv. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må have misforstået noget i bogen så, for jeg kunne slet ikke identificere mig med Susie, jeg fandt hende kedelig og usammenhængende.
   Jeg kedede mig det meste af bogen igennem og var lidt ligeglad med, om mordgåden blev opklaret.
   Jeg tror måske det var hele himmel-scenariet, der var med til at ødelægge det for mig. Det virkede plat og forvirrende.
   Men det er jo godt, at der er forskellige meninger om bøgerne :)
   "Heldig" virker mere dyb for mig, mere 'rigtig'.

   Slet
 4. Ja det er da lidt trist, for filmen er rigtig god! Men oki, hvis man synes hun er så dårlig skal man nok vente med at se den til den kommer på dvd, eller i tvet, for hun fylder meget i filmen.

  Jeg synes at hun er fin nok. Men hun passer ikke ind til filmen, også synes jeg heller ikke at hun er smuk som en Snehvide skal være. Men de andre skuespiller er helt fantastiske til deres roller :) Mange tak :D det tog også noget tid at skrive den.

  SvarSlet