lørdag den 1. september 2012

Fanget - E.L. James

Titel: Fanget
Forfatter: E.L. James
Serie: Fifty Shades of Grey #1
Forlag: Pretty Ink
Sider: 534
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 2/5

ADVARSEL: Denne anmeldelse kan indeholde stødende ord!


Fra bagsiden: Kærlighedshistorien, der vil forføre dig, besætte dig og blive hos dig for altid.
Anastasia Steele, 21-årig litteraturstuderende, skal interviewe den succesrige forretningsmand Christian Grey. Hun finder ham på en og samme tid uimodståelig og skræmmende. Efter deres første møde forsøger hun at slå ham ud af hovedet, men en dag dukker han op i det byggemarked, hvor hun er deltidsansat, og inviterer hende ud.
Den uskyldige Anastasia mærker til sin foruroligelse, at hun er stærkt tiltrukket af den karismatiske Grey. Hans advarsler til hende om at holde sig væk fra ham får hende bare til at begære ham endnu mere. Grey er plaget af indre dæmoner og et ekstremt behov for kontrol. Da de kaster sig ud i et lidenskabeligt forhold, opdager Anastasia lige så meget om sine egne lyster som om Greys mørke hemmeligheder...

Ana er så uskyldig, naiv og uvidende omkring mænd, sin krop og sex at det er direkte urealistisk. Hun er 21 år gammel og har næsten færdiggjort en uddannelse, men ejer ikke en computer. Hun omtaler sin vagina som der/dernede. Hun ved til syneladende, hvad der sker i hendes UNDERbevidsthed(!) og værre endnu: hun har en 'indre gudinde' der forguder alt Grey gør ved hende. Desuden er hun er overbevist om, at Christian Grey er den største og bedste mand nogensinde til trods for, at han er hendes eneste! Hun irriterer mig så meget.

Jeg ved, at flere kvinder falder fuldstændig i svime over Christian Grey, men jeg må indrømme at jeg ikke forstår hvorfor. Han er manipulerende, jaloux, dominerende (ikke på en god måde) og generelt bare en dum skid. Ana skiftes mellem at være rædselsslagen for ham og tro, at hun kan 'redde' ham. Kort efter at de har mødt hinanden (jeg tror, de har set hinanden 2 eller 3 gange) foretager hun et opkald til ham i en brandert og så sporer han hendes mobil og kommer og henter hende. Åbenbart stoler han ikke på at hun kan klare sig selv eller har venner der kan hjælpe hende. Han stalker hende og hendes nærmeste og hun gør det til en joke.

Sexmæssigt er bogen også overdrevet. Jeg havde forventet slibrige sexscener fyldt med bondage og smæk, men det meste er almindelig sex og sexscener kører efter mere eller mindre samme mønster - det bliver bare kedeligt at læse om. Ana er en eller anden form for sexgudinde, der bliver drivende våd, hver gang Christian får 'mørke øjne' (han bliver stiv når hun bider sig i læben), hun kan give perfekte blowjobs allerførste gang og når hun kommer (hvilket hun gør en del) besvimer hun bagefter fordi det er så voldsomt - det lyder ikke ligefrem sundt. Den eneste scene, der egentlig skilte sig ud, var menstruationsscenen/tamponscenen og den har jeg ikke lyst til at uddybe!

Sproget i bogen er ganske forfærdelig. Gentagelse på gentagelse, alt for stort misbrug af ord som 'gisp' og 'hold da op' og så udpenslet at man som læser føler sig gjort utrolig dum - jeg HAR fattet at hun rødmer og bliver varm i kinderne (det står 7 gange på de første 15 sider!).

Dog har bogen fået 2 stjerner og ikke kun 1 - og det er der en grund til: Fanget er et helt fantastisk indblik i et voldeligt forhold, hvor kvinden er undertrykt og fanget (haha) i et manipulerende forhold, der tydeligvis ikke er godt for hende og hvor hun samtidig lider under jeg-kan-redde-ham-syndromet. Hun lyver for venner og familie for at skjule hans dårlige sider og forsøger at overbevise sig selv om, at det nok skal blive bedre.

Fanget kan ikke anbefales til nogen! Bogen handler IKKE om BDSM men om forholdet mellem en svag kvinde og en kontrollerende mand og det skræmmer mig, at så mange kvinder finder Grey fascinerende og fantastisk.

13 kommentarer:

 1. Indtil videre – ud fra hvad jeg har læst i utallige anmeldelser på goodreads – så er dette bare ikke en bog, jeg har lyst til at læse trods alle de kvinder, der nærmest besvimer over, hvor fantastisk den er... Ud fra din anmeldelse, lyder den nu mere som en "Twilight – Nu med mere sex og mindre vampyr!"-udgave :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg var heller ikke vild med Twilight, så jeg var forberedt på at jeg måske ikke ville elske den. Men den er SÅ meget dårligere end jeg havde forventet.
   De fleste kvinder er vist helt vilde Christian - hvilket jeg slet ikke kan forstå :/ Men smag er heldigvis forskelligt ;) Så godt vi andre kan læse 'ordentligt' litteratur..:P

   Slet
  2. Haha, Twilight var også langt fra min favorit, men jeg begik så den fejl at bestille en boks med alle fire bøger, fordi alle syntes de var helt fantastiske! Den fejl begår jeg ikke én gang til, så jeg tror bare, at jeg springer over Fifty Shades of Grey, men det lyder heller ikke som om, jeg går glip af noget godt :P

   Slet
  3. Hehe ja man lærer ret hurtigt ikke at bestille andet end den første i serien ;)Kan garantere dig for at du intet går glip af. Jeg har ingen intentioner om at læse resten af serien ;)

   Slet
 2. Tja, jeg kan jo kun mere eller mindre erklære mig enig xD Synes også der var så mange sexscener at bogen nærmest blev kvalt i dem ..

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det var ganske frygteligt - og ikke engang særlig spændende sex haha ;)

   Slet
 3. Haha åh. Ja forstå det gør jeg nok aldrig. Det er rigtig ærgerligt egentlig. Hvad sker der også for den der kontrakt?!

  Har hørt den skulle filmatiseres. Hmm, skal vi så alle sidde og se porno i biografen eller hvad? Det bliver...specielt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha det er i hvert fald IKKE en film, jeg skal se. Hvordan kan den komme i biffen i USA? Er der ikke censur på alt derovre..

   Slet
 4. Irene: Præcis min tanke da jeg læste det med filmatiseringen xD Tror bare jeg springer den over ..

  SvarSlet
 5. Dejligt at høre en anmeldelse ligesom min egen. Jeg bor i england og alle englands kvinder er gået i svime over denne bog, den er det helt store samtalemene og der er lavet tv programmer over bøgerne.

  - men, ja - jeg er enig, har sjældent læst noget så ringe - og for at koble den endnu mere til twilight er der snak om at kristen stewart skal spille ana steele.

  SvarSlet
  Svar
  1. Læste lige din anmeldelse ;)
   Vi er meget enige og den minder altså utrolig meget om Twilight - men det synes jeg mange af de nyere ungdomsbøger også gør, desværre.
   ÅH GUD NEJ - hvordan kan de dog overveje hende? Ikke fordi jeg har planer om at se filmen, men pigebarnet kan jo altså ikke spille skuespil og burde finde en anden branche O_O
   Min første tanke var Alexis Bledel, bare blond - men hun er vel for gammel efterhånden. :)

   Slet
 6. Synes det er en utrolig skarp og præcis anmeldelse af bogen. Rammer meget godt min holdning til den. Er enormt overrasket over den store fascination af bogen, da den er så dårligt skrevet. Hvis jeg var forfatter til denne bog, var jeg nok forblevet anonym...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak :D
   Jeg synes, det må være ganske forfærdeligt for hendes sønner! Men ja, jeg havde også valgt at være anonym!

   Slet