tirsdag den 12. februar 2013

Ash - Malinda Lo

Originaltitel: Ash
Forfatter: Malinda Lo
Serie: -
Forlag: Hodder's Children
Sider: 291
Udgivelsesår: 2010
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat

Fortryllende, bekræftende og romantisk - Ash handler om sammenhængen mellem liv og kærlighed, ensomhed og død, hvor transformationen kan komme fra selv den dybeste sorg.

Efter at have mistet sin far, er Ash overladt til sin grusomme stedmor. Opslugt af sorg, er hendes eneste glæde at genlæse de eventyr hendes mor engang fortalte hende. I sine drømme, bliver hun stjålet af feer, som de er kendt for at gøre. Da hun møder den mørke og farlige fe Sidhean, tror hun på, at hendes drøm vil blive til virkelighed.
Den dag Ash møder Kaisa, kongens jægerinde, begynder hendes hjerte at ændre sig. I stedet for at jagte feer, lærer Ash at jage med Kaisa. Selvom deres venskab er ligeså delikat som nye blomster, vækker det Ash's evne til kærlighed - og hendes ønske om at leve. Men Sidhean har allerede krævet Ash som sin og hun skal træffe et valg mellem eventyrdrømme og ægte kærlighed.

***

At læse Ash var som at læse et gammelt eventyr. Sproget var magisk og en smule poetisk og jeg blev fanget mellem siderne og kunne ikke stoppe med at læse. Jeg havde en fornemmelse af selv at være til stede og jeg kan slet ikke rose Malinda Los skrivestil nok.
'When she closed her eyes the quality of the dark did not change, and for a moment she stopped breathing, afraid that she could not tell if her eyes were open or shut. She touched her face, her eyelids, and the trembling movement of her eyes somehow reassured her: She was still real. Then she slid down to the ground, her face pressed against the door, her boots dragging roughly across the dirt floor. She gathered her knees to her chest to make herself as small as possible, and tried to ignore the weight of the darkness on her.' (s. 75)
Malinda Lo bruger mange elementer fra det oprindelige eventyr om Askepot, men formår alligevel at gøre historien til helt sin egen. Der er forskellige tvists på historien, som jeg ikke forudså og som jeg elskede!

Ash er en fantastisk hovedperson. Hun gennemgår en stor udvikling i løbet af de korte sider og finder sin indre styrke og lysten til at leve. Hendes syn på sig selv ændrer sig gennem bogen, efterhånden som hun ser kærligheden fra andre.
'...Ash felt like a sparrow among peacocks.' (s. 49)
Ash har meget mere liv og mere mod end den oprindelige Askepot, hvilket jeg elskede. Jeg er også vild med Sidhean og hele fe-aspektet, som passer så smukt ind i historien. Ash og Sidheans forhold udvikler sig langsomt, hvilket giver læseren større mulighed for at dykke ind i det smukke sprog og lade sig rive med. Kaisa ville jeg gerne have haft mere tid til at kende bedre, men hun bliver præsenteret udmærket gennem dialoger med Ash.

Jeg elsker coveret med de drømmeagtige, blå/grønne farver, skoven og glasskoene. Den har en fortryllende stemning over sig, der passer perfekt til indholdet.

Det er en smuk fortælling om kærlighed og eventyr, skrevet i det mest henrivende og forførende sprog. Jeg elskede den og den var præcis, hvad jeg havde brug for!

5 kommentarer:

 1. Jeg har så utrolig lyst til å lese Ash. Tusen takk for den flotte bokomtalen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Er glad for, at kunne inspirere :)
   Jeg er helt vild med dine blogs, hvor er de flotte :O :D

   Slet
  2. Så hyggelig, tusen takk for det :D

   Slet
 2. Argh, nu bliver jeg jo så nysgerrig, at jeg sikkert ender med at købe denne bog! Dejlig anmeldelse :-)

  SvarSlet