onsdag den 6. februar 2013

The Mad Scientist's Daughter - Cassandra Rose Clarke

Originaltitel: The Mad Scientist's Daughter
Forfatter: Cassandra Rose Clarke
Serie: -
Forlag: Angry Robot
Sider: 400
Udgivelsesår: 2013
Læst på: Engelsk
Dansk titel: -

The Mad Scientist's Daugter er den hjerteskærende fortælling om rejsen fra barndom til voksenliv med en spændende sci-fi tvist.

Der har aldrig været nogen - eller noget - helt ligesom Finn. Han ligner og opfører sig som et menneske. Han er programmeret til at hjælpe sin ejer og udføre sine pligter til perfektion. En milliard-dollar-konstrultion, hvis vigtigste opgave nu er at undervise Cat. Men da regeringen giver rettigheder til den stadigt stigende robot befolkning, får Finn problemer med at finde sin plads i verden. Og Cat får problemer med sin plads i Finns liv.

***

I alt den tid, jeg har læst selv, har kun to bøger formået at få mig til at græde og begge er nu personlige favoritter. Men The Mad Scientist's Daughter havde nær fået pladsen som bog nr. 3. Hold da op, hvor sad jeg mange gange med en klump i halsen. Flere gange måtte jeg lægge bogen fra mig, fordi jeg havde behov for en pause fra melankolien og de tunge temaer.

Bogen foregår i et meget langsomt tempo, hvilket nogle gange var en smule kedeligt, men som helhed fungerede det virkelig godt. Sproget er helt fantastisk og hev mig helt ind imellem siderne. Og coveret! - når man først er færdig med at læse bogen, forstår man hvor perfekt og velvalgt coveret er! Jeg elsker det.

Historien følger Cat fra hun er omkring 6 år og til hun er i midten af trediverne, vil jeg tro. Jeg har det en smule svært med hende, for jeg synes hun er helt utrolig blind og egoistisk. Og samtidig er hun vanvittig passiv i størstedelen af bogen. Mens hun er barn er hun sød, uskyldig og fyldt med undren om verden, men efterhånden som hun bliver ældre, bliver hun koldere og mere ligeglad med alt. Hendes far er derimod en fascinerende mand, men jeg ville gerne have haft mere viden omkring ham og hvorfor han er the mad scientist. 

Finn er fascinerende og jeg er virkelig vild med ham. Jeg har lidt svært ved at forholde mig til hans og Cats forhold, for det føles nogle gange som misbrug fra Cats side. Finn er skabt til at parere ordrer, så udnytter Cat ham egentlig bare? Den langsomme udvikling af Cats følelser er spændende at følge og gør bogen til en lang og smuk kærlighedshistorie. Selvom det er et stykke tid siden at jeg færdiggjorde bogen, sidder følelserne stadig i mig og jeg ved ikke, hvordan jeg skal forholde mig til de store spørgsmål, bogen stiller.

Det er nemlig virkelig tunge temaer, der bliver taget op og de er både relevante og spændende; hvornår er man et menneske? Hvornår har man rettigheder? Hvad er kærlighed? Hvis det ligner et menneske, opfører sig som et menneske, men ikke er et menneske, hvordan skal man så forholde sig til det?
Bogen er helt sikkert værd at læse og den gav mig en tur igennem hele følelsesspektret. Jeg er glad for at jeg har endnu en bog stående af Cassandra Rose Clarke, for kvinden kan virkelig skrive!

4 kommentarer:

 1. Den lyder god - den ryger straks på (den uendelige) to-read-liste :)

  Og nu bliver jeg jo nysgerrig - hvilke to bøger har fået dig til at græde? :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Kender alt til den uendelige to-read-liste ;)

   Det bliver med lidt spoiler, det håber jeg du kan klare :)

   Den første bog jeg græd til, var Borte med blæsten. Jeg var fuldstændig færdig, da jeg nåede slutningen. Jeg var virkelig besat af den bog (og film) en overgang, det var skræmmende.

   Den anden var den sidste Harry Potter bog - da Snape døde. Da jeg Alan Rickman i den første film var jeg nødt til at genlæse de første bøger igen og så fik jeg et helt andet forhold til Snape. Og elskede ham i de sidste bøger!

   Slet
 2. Ok, den solgte du ret godt! :-D
  Den er straks røget på min 'watch-liste' :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hehe håber du synes, den er noget værd, når du får den læst ;)

   Slet