torsdag den 21. marts 2013

Partials - Dan Wells

Originaltitel: Partials
Forfatter: Dan Wells
Serie: Partials #1
Forlag: Balzer+Bray
Sider: 468
Udgivelsesår: 2012
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat
Kilde: KøbtMenneskeracen er næsten uddød efter at en krig med the Partials - konstruerede, organiske væsner der er identiske med mennesker - næsten har udryddet befolkningen. Reduceret til kun titusinder af RM, en våbengjort virus som kun en brøkdel af befolkningen er immun overfor, er de overlevende i Nordamerika krøbet sammen på Long Island mens the Partials på mystisk vis har trukket sig tilbage. Truslen fra the Partials er stadig umiddelbar, men, værre endnu, intet barn er født immun overfor RM i mere end et årti. Vores tid er ved at rinde ud.
Kira, en 16-årig læge-under-uddannelse, er i de forrester linjer i denne kamp; hun ser RM hærge lokalsamfundet, mens lovgivning om obligatoriske graviditeter skubber hvad der er tilbage af menneskeheden ud på randen af borgerkrig og hun er ikke tilfreds med bare at stå og se på. Men da hun tager et desperat valg for at redde det resterende af hendes race, vil hun opdage at overlevelsen for både mennesker og the Partials hviler i hendes forsøg på at finde forbindelsen mellem dem - forbindelsen som menneskeheden har glemt eller måske aldrig har vist eksisterede.

***

Partial har alt, hvad der kræves af en dystopisk historie og en smule mere. Fantastisk sprog, skønne karakterer, gennemført univers og masser af overraskelser.

Jeg kan rigtig godt lide hovedpersonen, Kira, selvom hun til tider er lidt for frembrusende. Hun er både handlekraftig, klog og ikke bange for at sige sin mening. Hun gennemgår en stor udvikling i bogen og der bliver lagt meget op til en ligeså spændende 2'er. Persongalleriet er både bredt, alsidigt og interessant og man kommer alligevel til at kende de forskellige personer ret godt. Især var jeg vild med Marcus, som er virkelig sjov til tider.

"Well, thanks for not shooting anyone, I guess," said Marcus. "My contribution was to somehow refrain from peeing myself. You can thank me later." (s. 344)

Bogen skifter mellem masser af action og stille perioder med tanke og overvejelse. Vi kommer igennem hele følelsesspektret og her er både kærlighed og forræderi. Bogen fokuserer meget på politik, men uden at det bliver for tørt. Det hele går lige som bare op i en højere enhed.

Både historien og universet i bogen er virkelig gennemført - man kan fornemme at Dan Wells virkelig har styr på tingene og der er ingen plothuller overhovedet. Jeg elskede at læse om en dystopisk verden, der skal forestille at ligge så tæt på vores egen tid og selvom bogen umiddelbart virker til at handle om at redde menneskeheden, synes jeg mere den handler om at være tro mod sig selv og det, man tror på. Kira jagter sandheden ligeså meget som hun jagter en kur og hun kæmper hårdt for sin sag. Hun er meget idealistisk, men alligevel ikke urealistisk i sine ønsker.

Jeg har planer om at starte på den næste i serien inden længe, for bogen efterlod mig virkelig med et behov for mere. Dan Wells har fået en ny fan!

4 kommentarer:

 1. Det er altså rimelig farligt at læse med her - jeg bliver simpelthen FOR inspireret mht. nye bøger, jeg får lyst til at læse :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Hehe, hvor er du sød ;) Synes virkelig du skal læse Partials! Jeg har allerede læst den næste i serien og jeg blev overhovedet ikke skuffet! De er virkelig fantastiske :)

   Slet
 2. Partials høres ut som en fantastisk god bok. Den skal få beholde plassen på min ønskeliste. Riktig god påske!

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig fed :) Tusinde tak og i lige måde :)

   Slet