onsdag den 1. maj 2013

Slettet - Teri Terry

Originaltitel: Slated
Forfatter: Teri Terry
Serie: Slated #1
Forlag: Nyt Nordisk Forlag
Sider: 316
Udgivelsesår: 2013
Læst på: Dansk
Dansk titel: Slettet
Kilde: Anmeldereksemplar fra Nyt Nordisk Forlag

Kylas hukommelse er blevet nulstillet, hendes personlighed er væk.
Hun er blevet SLETTET…
Styret hævder, at hun har været kriminel, og at de vil give hende en ny chance – hvis hun altså følger spillereglerne.
Men mod alle odds begynder fragmenter af ubehagelige minder at dukke op i Kylas bevidsthed.
Og hun er langt fra sikker på, at tingene er, som de ser ud, og at folk omkring hende taler sandt.
Hvem kan hun stole på?


***

Dystopisk litteratur er meget populært i øjeblikket og Slettet er det nyeste skud på stammen fra Nyt Nordisk Forlag. Teri Terry skriver helt fantastisk og meget flydende og jeg var fanget fra første side.

Kyla er en virkelig interessant hovedperson, både fordi hun udvikler sig enorm meget gennem historien, men også fordi hun er en gåde for sig selv og dermed for læseren. Hendes frustrationer, frygt og viljestyrke skinner tydeligt igennem. Hun er klog, men en smule overmodig til tider. Der er ikke et særligt stort persongalleri, men til gengæld spiller alle en rolle for historien og bliver ikke bare fyld. Flere af bipersonerne udvikler sig og viser mere dybde end først antaget. Generelt er jeg meget imponeret over den udvikling, der sker gennem historien.

Den dystopiske verden og baggrundshistorien bliver langsomt afsløret efterhånden som Kyla udforsker den. Eftersom hun er blevet Slettet skal hun genopleve alt og det er en kanon måde at introducere det hele for læseren. Det hele er utrolig gennemført og skræmmende, fordi det faktisk virker realistisk langt hen af vejen. Min eneste kritisk af bogen er, at den til tider virker en smule langsom.

Bogen stiller så mange spørgsmål omkring, hvad det vil sige at være en person. Er man stadig sig selv, når ens minder er forsvundet? Bliver man et bedre menneske, hvis man bliver slettet og får 'en ny barndom'? I bund og grund er det vel et spørgsmål om, om det er miljø eller arv, der er mest vigtig for, hvordan et menneske ender med at blive. Det er interessant læsning og jeg er vild med bøger, der sætter mine tanker i gang.

Historien slutter med en cliffhanger og jeg kan slet ikke vente til den næste bliver oversat, hvilket allerede er til efteråret. Slettet er en fantastisk bog med en fed dystopisk verden, en skøn hovedperson og et spændende plot. Jeg kan kun anbefale den!

8 kommentarer:

 1. Dette høres ut som en utrolig bra bok, tusen takk for tipset :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekom, den kan også kun anbefales :)

   Slet
 2. den lyder rigtigt spændende, den er hermed tilføjet min TBR liste :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fornuftigt ;) Det er en rigtig god bog!

   Slet
 3. Den lyder spændende! Så er der endnu én at tjekke ud ;-)

  SvarSlet
 4. Vi er faktisk rimelige enige om, hvad vi synes om bogen. Faktisk er det eneste, som jeg ikke er helt enig, er at den til tider er lidt langsom. Men det er jo også noget, som afhænger ret meget af, hvem der læser den. Jeg er endnu ikke helt færdig med bogen (dumme eksamensopgave der tager al min tid), så jeg glæder mig meget til at læse slutningen. Jeg er dog bare bange for, at der kommer til at være alt for lang tid til efteråret, specielt hvis den forsætter med at være lige så spændende :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo altid subjektivt :) Men fedt at du kan lide den og jeg kan virkelig ikke vente til efteråret, jeg glæder mig virkelig meget til at læse fortsættelsen!
   Kender alt for godt det med, at eksamener kommer i vejen. Jeg skal skrive to opgaver og til en skriftlig og en mundtlig eksamen i løbet af maj (og en enkelt mundtlig i juni) så jeg får nok heller ikke særlig meget tid til at læse.

   Slet