lørdag den 27. juli 2013

The Girl of Fire and Thorns - Rae Carson

Originaltitel: The Girl of Fire and Thorns
Forfatter: Rae Carson
Serie: Fire and Thorns #1
Forlag: GreenWillow
Sider: 423
Udgivelsesår: 2011
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat
Kilde: Købt

En gang hvert århundrede bliver en person valgt til storhed.

Elisa er den udvalgte. Men hun er også den yngste af to prinsesser, den der aldrig har gjort noget usædvanligt. Hun kan ikke se, hvordan hun nogensinde skulle kunne gøre det.

Nu, på sin 16 års fødselsdag, er hun blevet den hemmelige kone til en smuk og verdenskendt konge - en konge, hvis land ulmer. En konge, der har brug for en udvalgt, ikke en fiasko af en prinsesse. Og han er ikke den eneste, der søger hende. Brutale fjender, der syder af mørk magi, jagter hende. En dristig, opsat revolutionær tror hun kan være hans folks frelser. Og han kigger på hende på en måde, ingen mand nogensinde før har gjort. Snart er det ikke kun hendes liv, men også hendes hjerte, der er i fare.

Elisa kunne være alt for dem, der har mest brug for hende. Hvis profetien går i opfyldelse. Hvis hun kan finde kraften inde i sig selv. Hvis hun ikke dør alt for ung. Det gør de fleste af de udvalgte.


***

Jeg elsker high fantasy, når den verden historien foregår i, er ordentlig opbygget. Og det er den i The Girl of Fire and Thorns. Den er alsidig, spændende og stor. Den bliver langsomt udbygget efterhånden som man får mere information, så det virker naturligt for både Elisa og for læseren. Til trods for at religion er en utrolig stor del af historien, bliver det aldrig for meget eller for irriterende at læse om.

Elisa er virkelig nem at holde af. Hun står i skyggen af sin søster, er alt for glad for kage og føler sig generelt ikke særlig meget værd. Hun er Gudens udvalgte, men hun føler sig overhovedet ikke speciel og ville gerne kunne give æren videre. Hun gennemgår en fantastisk udvikling igennem historien, men det kommer lidt efter lidt så det føles naturligt og det er faktisk først til sidst, at man tænker over hvor stor en forandring, der er sket.

Historien er proppet med bipersoner, der stort set allesammen har en vigtig rolle at spille. Heldigvis er det ikke forvirrende, men nogle af personerne kommer aldrig ordentlig til udtryk og bliver derved ret kedelige. F.eks. kom jeg aldrig til at bryde mig om Alejandro, fordi han virker så flad og intetsigende, hvorimod Humberto nærmest springer ud fra siderne, fordi han er så levende.

Historien er spændende og har et par twist, jeg ikke forudså. Den er ikke voldsomt actionpræget, men den fungerer helt perfekt alligevel. Elisa forbliver den elskelige person, som kommer ud for en masse uheldige situationer og som må træffe en masse valg og jeg glæder mig meget til at følge hendes videre rejse i resten af serien.

The Girl of Fire and Thorns var langt bedre end jeg regnede med og jeg kan klart anbefale den, hvis man kan lide Tamora Pierce, Kristin Cashore eller Lene Kaaberbøl. Bogen har den spændende verden, den elskværdige hovedperson og den medrivende historie.

2 kommentarer:

 1. Argh! Jeg har så mange serier, jeg gerne vil læse eller allerede er i gang med at læse - men nu er jeg efterhånden stødt på så mange positive anmeldelser af denne bog, at den bliver sværere og sværere at ignorere.

  ... jeg må købe mig noget mere fritid ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, hvis bare man kunne købe mere fritid! Jeg har også gang i alt for mange serier. Jeg er for dårlig til at få dem sluttet og læser lidt for tit kun den første bog.

   Slet