lørdag den 29. marts 2014

My Name is Rapunzel - K.C. Hilton

Originaltitel: My Name is Rapunzel
Forfatter: K.C. Hilton
Serie: -
Forlag: Selfpublished
Sider: 324
Udgivelsesår: 2013
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat
Kilde: KøbtFørste sætning: I peered out my window, waiting for the right moment.


***

Min historie er blev er blevet fortalt igen og igen og jeg har hørt hver eneste en. Bortset fra det med mit hår, kan jeg knap nok kende disse gengivelser. Mudrede versioner, skabt for at underholde grinende børn... men børnene ville ikke have grinet, hvis de havde kendt den sande historie. Det er ikke deres skyld. De kendte ikke sandheden. Ingen gjorde.

Mit navn er Rapunzel. Jeg vil fortælle dig min historie. Jeg vil fortælle dig sandheden.


***

Hvis du ikke allerede har gjort det, så tag lige og læs det korte stykke, der fortæller hvad bogen handler om. Lyder det ikke vildt spændende? Og coveret er så fint! Jeg må indrømme, at sådanne ting er med til at gøre min nysgerrighed en del større og hive mine forventninger en smule i vejret. Det kunne så ikke betale sig denne gang. Heldigvis er den bedre end Snow Whyte and the Queen of Mayhem, men ikke ret meget.

Historien starter med at Henry frier til Rapunzel, heksen forbander Rapunzel og Henry forsvinder i en masse røg og damp. Rapunzel er nu tvunget til at være sammen med heksen til evig tid for det lover hun sin far, men det er også den eneste grund, der bliver givet. Jeg fandt heller aldrig rigtig ud af, hvorfor heksen skal bruge Rapunzel - der bliver snakket ganske lidt om hendes hårs magiske egenskaber, men det er utrolig begrænset.

Historien har alt for mange mangler - den er simpelthen ikke ordentlig forklaret. Hvordan kan Rapunzel leve i nutiden i et stort slot ved siden af en lille landsby uden at få masser af turister? Hvordan har hun skjult sig der i knap 200 år uden at folk i landsbyen undrer sig? Hun taler f.eks. med postbuddet hver dag - på et tidspunkt må folk da begynde at spekulere lidt. Hvordan kan hun blive ved med at få ting i sit eget navn? (blad-abonnementer, internet og sådan). Og den der store drage, der bor i udkanten og kigger forbi hver aften og brøler, hvis hun ikke viser sig. Hvordan bortforklarer man lige den? Desuden er der hele spørgsmålet omkring hende og heksen - hvorfor slår Rapunzel ikke heksen ihjel? Hun ejer en pistol og ved, hvordan den skal bruges og hun laver ikke andet end at brokke sig over heksen. Jeg forstår det simpelthen ikke.

Generelt opfører Rapunzel sig som en irriterende teenager det meste af tiden. På intet tidspunkt fornemmede jeg, at hun var over 200 år gammel. Hendes historie føles meget lang grundet den manglende action i bogen og det bliver bestemt ikke bedre af at prologen bliver gentaget inde i selve bogen - det var direkte idiotisk.

Historien er utrolig gennemskuelig og jeg blev virkelig irriteret på Rapunzel fordi hun ikke kunne se det. Plottwistet i slutninger var derfor overhovedet ikke noget twist for mig og faktisk sker der noget, der gør at det overhovedet ikke giver mening. Jeg hader, når sådan noget sker! Jeg vil ikke direkte fraråde bogen, men jeg vil anbefale at man giver sig til at se Tangled i stedet - det er en meget bedre genfortælling om Rapunzel!

6 kommentarer:

 1. Hvis man ellers vil læse en god Rapunzel genfortælling, er Kate Forsyths Bitter Green altså en af de bedre og jeg vil varmt anbefale den til eventyr'fanatikere' :)

  SvarSlet
 2. Det her lyder ikke godt. Nu fortryder jeg, at jeg købte den sidste år. Trist at en bog der lyder så god, er så dårlig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den lyder virkelig fantastisk og så er den så fin! Håber du synes bedre om den end mig :)

   Slet
 3. Jeg har præcis de samme spørgsmålstegn i hovedet som dig. Denne nyfortolkning duer bare ikke, desværre. Utroligt en bog kan lyde så god, og skuffe så meget. Jeg har slet ikke gidet at skrive min anmeldelse af den færdig, fordi jeg bare havde set mig så sur på den :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig utroligt at den kan skuffe så voldsomt! Kan godt forstå du ikke har gidet skrive en anmeldelse - bogen er jo nærmest ikke værd at omtale!

   Slet