tirsdag den 29. april 2014

The Princess and the Goblin - George MacDonald

Originaltitel: The Princess and the Goblin
Forfatter: George MacDonald
Serie: Princess Irene and Curdie #1
Forlag: Hesperus Press
Sider: 224
Udgivelsesår: 2014
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat
Kilde: FåetFørste sætning: There was once a little princess whose father was king over a great country full of mountains and valleys.

***


She saw it was nearly dark, and at the same moment caught sight of a pair of eyes, bright with a green light, glowering at her through the open window. The next instant something leaped into the room.

Da prinsesse Irene og hendes barnepige Lootie ved et uheld kommer til at blive for længe ude en aften, kommer de ansigt til ansigt med de rædselsfulde væsner, der bebor landskabet omkring prinsessens slot... Vil prinsessen være i stand til at opdage og overkomme de skumle begivenheder, som troldene har planlagt?

***

Jeg havde ingen forventninger overhovedet til historien om Irene og var egentlig ikke i humør til at læse et eventyr, da jeg startede på den. Men George MacDonalds skønne, gammeldags sprog hev mig snart ind i en farefuld verden fyldt med uhyggelige trolde, eventyrlystne prinsesser og modige mine-drenge. 

Historien starter en smule sløvt ud, men man skal faktisk ikke ret langt ind før den tager fat og bliver spændende. Personerne er levende og udvikler sig og selv bipersonerne står tydeligt frem. Verdenen er godt opbygget og, på trods af sin størrelse, både interessant og storslået. Troldene er godt beskrevet, men formår stadig at beholde en smule mystik og være uhyggelige og selvom bogen egentlig kan læses som en formaning efter den anden, kan den også læses som et smukt eventyr, der får en til at tro på barndommens magi igen og det var præcis sådan jeg læste den.

"but that is the way fear serves us: it always sides with the thing we are afraid of"

Jeg var helt vild med, hvordan George MacDonald konstant fik mig til at betvivle en af personernes godhed og jeg sad hele tiden og ventede på et plottwist, der ikke kom. Det er et godt bevis på, at selvom historien 'bare' er et traditionelt eventyr, rummer den så meget mere og den kan stadig overraske selvom den mere eller mindre kører efter den traditionelle skabelon.

Hvis man er til eventyr skrevet i et lidt ældre sprog, med dybde og en god længde, kan jeg kun anbefale at man giver sig i kast med The Princess and the Goblin.

6 kommentarer:

 1. Det er virkelig verdens fineste lille eventyr. Jeg elskede det også :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er så finurligt og skønt :)

   Slet
 2. Haaaps! Endnu en bog til ønskesedlen. Du er et dyrt bekendtskab ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hehe, det tager jeg som en kompliment - og i lige måde ;) I det mindste er det også en flot bog :D

   Slet
 3. Uhhh, den må jeg læse. Elsker eventyr :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så skal du helt sikkert læse den - den er skøn :D

   Slet