torsdag den 11. juni 2015

Mit hjerte og andre sorte huller - Jasmine Warga

Originaltitel: My Heart and Other Black Holes
Forfatter: Jasmine Warga
Serie: -
Forlag: Nyt Nordisk Forlag
Sider: 277
Udgivelsesår: 2015
Læst på: Dansk
Dansk titel: Mit hjerte og andre sorte huller
Kilde: Nyt Nordisk ForlagFørste sætning: Musik, især klassisk musik, og særligt Mozarts Requiem i d-mol, har kinetisk energi.


***

16-årige Aysel tænker meget på at dø.

Hendes far har begået en frygtelig forbrydelse, hele byen taler om. Folk hvisker om hende bag hendes ryg, og hun føler sig ikke godt tilpas i sin mors nye familie.

Det er derfor, Aysel har planer om at tage sit eget liv, og der er kun ét problem – hun ved ikke, om hun har modet til at gennemføre det alene.

I et forum på nettet, hvor man kan finde en selvmordsmakker, møder hun Roman, en teenagedreng, der også er meget langt nede – og hun og Roman beslutter at tage herfra sammen.

Roman har allerede sat datoen. Der er kun 24 dage til.***

Nogle historier er så barske, at man ikke har lyst til at læse dem. Man vil ikke forholde sig til den problematik, der bliver fremstillet og vil helst bare gemme og glemme bogen. Ofte er det den slags bøger jeg elsker. Dem, der rammer og skræmmer. Dem, hvor man kan mærke virkeligheden bag. Mit hjerte og andre sorte huller er netop sådan en bog. Overraskende realistisk, let at læse og utrolig rørende uden at blive for meget.

Både Aysel og Roman er fantastiske personer, der føles ægte. Deres følelser og tanker er så klart og smukt beskrevet at man ikke kan andet end at holde af dem og ville hjælpe dem. Det er skræmmende og tankevækkende at to så unge mennesker er overbevist om, at verden ville være et langt bedre sted, hvis de ikke længere var i den. Jeg er vild med at Aysel filosoferer over livet og døden og binder sin eksistens sammen med fysikken. Det er flyvende, men samtidig jordbundet og det gør Aysel til en endnu mere interessant person. Både hendes og Romans grund til ønsket om selvmord virker ægte og mit hjerte blødte for især Roman og hans forældre. Jeg er desuden vild med, hvor stor en rolle forældrene spiller i bogen - både passivt og aktivt. Forældre (og andre voksne) er en stor del af teenagers liv og det er fedt med ungdomsbøger, hvor dette netop er tilfældet. Desværre mangler bogen at binde en ordentlig sløjfe på sig selv og jeg sidder tilbage med et par løse ender, jeg virkelig mangler svar på. Især problematikken om faren føler jeg aldrig, der bliver behandlet ordentligt.

Mit hjerte og andre sorte huller behandler et tungt emne på en elegant måde. Det bliver aldrig for deprimerende, men i stedet medrivende, hjerteskærende og livsbekræftende på en eller anden måde. Aysels følelser og tanker er nemme at relatere til selvom man ikke er deprimeret eller går med selvmordstanker, fordi de også handler om livet. Langt hen af vejen var jeg sikker på, at det var en femstjernet bog for mig. Smuk, rørende, barsk, ægte og samtidig utrolig simpel. Men slutningen ødelagde det for mig. Ikke fordi den som sådan er dårlig, den er bare for nem. Jeg havde håbet på en lidt anden udgang, som måske havde været mere realistisk, men samtidig kan jeg godt forstå, hvorfor bogen ender som den gør. Det er uden tvivl en rigtig god bog med et vigtigt emne, som Jasmine Warga formidler formidabelt og jeg vil helt sikkert anbefale den, hvis man er interesseret i en bog med et lidt tungere emne.

2 kommentarer:

 1. Dejlig anmeldelse! Nu glæder jeg mig endnu mere til at læse den. Skal dog lige finde den rette dag til det - synes ikke rigtig, at det er en bog, der egner sig til læsning i solskinnet :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det har du ret i - den vil egne sig glimrende til efteråret :)

   Slet