fredag den 31. juli 2015

Sjælesluger - Gail Carriger

Originaltitel: Soulless
Forfatter: Gail Carriger
Serie: Soulless #1
Forlag: Tellerup
Sider: 399
Udgivelsesår: 2014
Læst på: Dansk
Dansk titel: Sjælesluger
Kilde: Mofibo
Starten: Miss Alexia Tarabotti nød ikke aftenen. Private baller var aldrig mere end en middelmådig fornøjelse for pebermøer og miss Tarabotti var ikke en af den slags pebermøer som fik bare  meget glæde ud af begivenheden.

***

Sjælesluger er vampyrernes udtryk for de sjælløse.
Hvis en sjælløs rører en overnaturlig, vil det neutralisere dennes overskud af sjæl og gøre dem menneskelige i berøringsøjeblikket.
Alexia Tarabotti er registeret sjælløs hos BRU (Bureau til Registrering af Unaturlige).
Men det er ikke det værste. Derudover er hun halvt italiensk, intelligent og rapkæftet – hvilket ikke passer sig for en kvinde i 1800-tallets overklasse. Hendes mor har derfor opgivet at få hende gift.
Efter et uheldigt sammenstød med en vampyr til et bal hvirvles hun ind i mystiske begivenheder, og på trods af at BRU gør sit bedste for at beskytte hende, befinder hun sig snart i livsfare …

***

Steampunk er lidt en underlig genre, synes jeg. Oftest finder jeg den forvirrende og gør mit bedste for at se bort fra hele den teknologiske del af historien, hvilket tit har været nemt fordi det spiller så lille en rolle. Det er heller ikke fordi dampteknologien spiller den primære rolle i Sjælesluger, men det var alligevel vigtigt nok til at jeg ikke kunne ignorere det - og heldigvis for mig var det godt beskrevet og på ingen måde forvirrende.

Alexia er hylemorsom! Hun hiver bogen i hvert fald en stjerne op, for selvom plottet egentlig er ganske udmærket, er historien uden tvivl karakterdrevet. Hun er helt sin egen, stædig, rapkæftet og selvom hun gerne vil passe ind i det dydige, victorianske London, finder hun sig ikke i noget og har intet problem med at skille sig ud. Alle personerne er overdrevne i deres fremstilling og det burde måske være irriterende og dumt, men det virker! Det gør historien sjov og personerne har hver deres tydelige personlighed. Jeg var især vild med Alexias mor og Lord Maccon.

Historien er nærmest et mysterium og det er ganske spændende. Det udvikler sig fornuftigt og kulminerer ret voldsomt til sidst - der er action for alle pengene! Jeg var vild med at de overnaturlige er en naturlig (høhø) del af dagligdagen og at det derfor f.eks. ikke er en overraskelse at der pludselig er en vampyr til festen. Alexias egen evne var desuden ret sej og ulig noget, jeg tidligere har læst om.

Der er skiftende synsvinkler i historien, men det irriterede mig ikke. Det kunne være en smule svært at finde ud af, hvis hoved man nu var poppet ind i, men det tog mig sjældent ret lang tid og nåede ikke at blive et problem. Jeg læste bogen på dansk og var faktisk overrasket over, hvor godt jeg synes den var oversat. Der var nogle enkelte steder, hvor det engelske helt sikkert havde lydt bedre, men overordnet set var den danske oversættelse udmærket. Jeg ser frem til at læse den næste i serien, Forbandelsesbryder, som jeg allerede har liggende klar.

4 kommentarer:

 1. Yay! Godt at du kunne lide den - det krydsede jeg fingre for :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Du havde jo givet den en positiv anmeldelse, så der var ret stor chance for at jeg kunne lide den :D

   Slet
  2. Hehe! Jeg plejer ofte at tjekke din rating, hvis du har ratet en bog, jeg er interesseret i. Det plejer at give et ret godt fingerpraj, om den er noget for mig :D

   Mvh.
   Den lille Bogblog

   Slet
  3. Jeg gør præcis det samme med dig haha :D Hvor sjovt :)

   Slet