søndag den 20. marts 2016

Indvielsen - L.J. Smith

Originaltitel: The Initiation
Forfatter: L.J. Smith
Serie: The Secret Circle #1
Forlag: Tellerup
Sider: 274
Udgivelsesår: 2015
Læst på: Dansk
Dansk titel: Indvielsen
Kilde: Anmeldereksemplar fra Tellerup
Første sætning: Det var ikke meningen af det skulle være så varmt i Cape Cod, eller at luftfugtigheden skulle være så høj.

***

Under en ferie hjælper Cassie en mystisk fyr
fra at blive overfaldet af en gruppe drenge.
Hun falder pladask for ham, men når aldrig at finde ud af
hvad han hedder eller hvor han kommer fra.

Da hendes mor beslutter at de skal flytte til New Salem
for at bo hos Cassies bedstemor, møder hun på den nye skole
en gruppe jævnaldrende som både er skræmmende og fascinerende.

De er alle medlemmer af en hemmelig klub
og her støder hun pludselig på sin drømmefyr,
men mødet bliver langt fra det gensyn som hun havde håbet på.
Der er noget farligt ved at kende ham ...***

Jeg har aldrig set den tv-serie, der bygger på denne serie og jeg kommer aldrig til det. Jeg havde altså ingen forventninger eller forhåbninger, da jeg gik i gang med bogen, men var derimod klar til at blive hvirvlet ind i en verden af mystik og forsvinde mellem siderne. Nøj, hvor blev jeg skuffet!

Cassie er den helt klassiske YA "heltinde"; hun synes ikke selv, hun er noget speciel (men det er hun selvfølgelig), hun har fraværende forældre/en mystisk baggrund (og meget frie tøjler), hun falder pladask for en fyr hun overhovedet ikke kender (og det skaber selvfølgelig problemer senere) og hun er lige så interessant som vådt bølgepap. Det lyder måske meget hårdt, men hun er virkelig en uinteressant og utrolig irriterende hovedperson at følge. Hun er stille og fåmælt og ryster nærmest ved synes af sin egen skygge. Hun bliver en smule bedre igennem bogen, men ikke fordi hun udvikler sig som sådan, mere fordi hun stråler da hun får opmærksomhed fra en hun har det ultimative girl-crush på og derfor føler sig meget bedre end outsiderne. Ugh!

Det irriterer mig helt vildt at der kommer små bidder af information omkring de voksne omkring Cassie, men aldrig noget ordentligt. Morens sygdom, bedstemorens baggrund, farens forsvinden - små detaljer, der åbenbart ikke er vigtige at uddybe. Til gengæld spiller de heller ikke en særlig stor rolle generelt i Cassies liv og hun passer mere eller mindre sig selv. Det er jo utrolig praktisk, når man sådan har en Klub man gerne vil være med i og en masse frihed, man skal bruge.

Cassie er lynhurtig til at drage konklusioner. Det er alt eller intet med hende! Hun har mødt en fyr ganske kort en enkelt gang og pludselig er hun hamrende forelsket i ham og de har et særligt bånd. Men han forsvinder for hende og BUM, så er det mænd generelt den er galt med, fordi hendes far også er væk: Mænd forlader altid en, tænkte Cassie og hendes hals trak sig smertefuldt sammen. De forlod mig begge to. (s. 54) Generelt er hele historien præget af voldsomt meget tempo og der går mange finere detaljer tabt. Intet bliver ordentligt forklaret og ingen bliver ordentlig præsenteret. I stedet har vi det meget klichéprægede persongalleri med 'den onde pige', 'den gode pige', 'the sidekicks', 'den uberegnelige' og så videre. Ikke synderligt spændende.

Det er virkelig en skam at personerne i bogen er så svage og at historien har så travlt, for grundideen er virkelig spændende og kunne uden tvivl have fanget mig, hvis der havde været mere kød på den. I stedet sidder jeg tilbage med en tom og ligegyldig følelse og jeg fornemmer allerede nu at historien er på vej i glemmebogen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar