søndag den 26. august 2012

Kaninbjerget - Richard Adams

Titel: Kaninbjerget
Forfatter: Richard Adams
Serie: -
Forlag: Borgen
Sider: 393
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5
Kaninbjerget handler om en flok kaniner, der tager væk fra deres bo, fordi den synske kanin Femmer advarer om stor fare. De skal grueligt meget igennem, før de endelig finder det sted, Femmer har 'lovet' dem. Men selvom de har fundet det perfekte bosted, er der stadig problemer; de er f.eks. kommet af sted uden hunner og må nu finde en måde, at få skaffet nogen. Samtidig er førerkanin Hassel en utraditionel kanin, der forsøger at hjælpe andre dyr og derved opnå deres venskab - men ikke alle dyr ønsker venskab, nogle ønsker kun magt.
Jeg havde ingen forventninger, da jeg startede på Kaninbjerget, for jeg var ikke helt klar over, hvad den egentlig handlede om. De første par sider var svære at komme igennem. Sproget var lidt tungt og jeg er faktisk ikke særlig interesseret i kaniner. Men inden længe var jeg suget ind i historien og tiden forsvandt. Selvom historien var medrivende, var jeg ind imellem nødt til at holde pauser, fordi sproget er ret tungt og bogstaverne i min udgave var ret små. Ret hurtigt vendte jeg dog tilbage, fordi historien ikke ville slippe mig.

Jeg er ret vild med de små historier, som kaninerne fortalte hinanden. Det var et godt afbræk i grundhistorien og var rigtig hyggeligt. De små historier er fyldt med morale og forklarer kaninernes adfærd. Jeg var især vild med Hassel og Brombær, uden egentlig at kunne forklare hvorfor. Hassel er den perfekte leder - rar, omsorgsfuld, tænksom og modtagelig overfor andres råd. Brombær var hyggelig og ganske klog.

Bogen er skabt som børnebog og jeg kan godt forestille mig at den kan bruges som højtlæsning for lidt ældre børn, selvom den nok vil skabe en del spørgsmål. Men som udgangspunkt vil jeg anbefale den til voksne, der mangler en god historie med dybde og glæde. Jeg elsker slutningen! Uden at afsløre for meget, kan jeg sige at den skaber ro og balance. En virkelig velskrevet og medrivende historie, der uden tvivl kan læses igen og igen.

2 kommentarer:

  1. Enig, det er en fantastisk bog! Jeg læste den som barn men havde glemt en del af handlingen, så det var rigtig hyggeligt at genlæse den for et par år siden :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kan slet ikke forstå jeg ventede så mange år med at få den læst. Anbefaler den til alle jeg kender :D

      Slet