søndag den 3. februar 2013

Laya - Jon Brændsgaard Toft

Originaltitel: Laya
Forfatter: Jon Brændsgaard Toft
Serie: -
Forlag: Mellemgaard
Sider: 241
Udgivelsesår: 2011
Læst på: Dansk
Dansk titel: Laya

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren, men meningerne er mine egne :)


For hver retning du går, for hvert valg du foretager, vil der i en anden verden være én magen til dig, der gør det modsatte. Sådan har det altid været. Der findes et utal af parallelle verdener. Nogle af dem ligner vores til forveksling, mens andre ikke engang er befolket af mennesker.

Laya stammer fra en verden befolket af troldmænd og drager, hvor magien er i højsædet. En række begivenheder fører dog til, at hun ved et uheld ender i vores verden, i det moderne Glasgow.
Her må hun lære at forstå en verden, der ikke kender til magi, samtidig med at hun må forsøge at finde en vej hjem. En udfordring som både kræver mod, opfindsomhed og tillid til det fremmede

***
Laya er en dejlig hovedperson; eventyrlysten, modig og nede på jorden. Hendes reaktioner og handlinger er meget realistiske og hendes rejse er spændende. Fritz er skøn! Sjov, sød og en rigtig god ven til Laya.

Jeg elsker Layas verden og er meget glad for, at så meget af historien foregik der. Glasgow er også spændende, men slet ikke på samme måde. Jeg kan godt lide at Laya ikke automatisk ved alt om, hvordan tingene fungerer i Glasgow, men må lære det hen af vejen.

Jeg forstår ikke rigtig, hvorfor dværgene egentlig er med. Hele deres historie virker en smule underlig og jeg føler aldrig, jeg rigtig lærer Gawl at kende, hvilket er en skam for jeg er vild med dværge. Generelt synes jeg at personerne er overfladisk introduceret og det er kun Laya, Benjamin og Sarim, der har dybde og personlighed.
'Månen var fremme, men blev ignoreret af de fleste denne novembereftermiddag i Glasgow. Solen var allerede ved at være forsvundet bag bebyggelserne, selvom klokken ikke var meget mere end fire om eftermiddagen. Det piskede ned fra de skyer, der trodsigt legede med månens lys, når vinden blæste den rigtige vej. Gadelygterne afslørede sammen med lyskeglerne fra de passerende biler, hvordan den faldende regn sprang rundt på fliserne på fortovene. Cyklister med regnhætter pløjede sig igennem vandansamlingerne i vejsiderne, mens busser og biler dyttede i svingene og sprøjtede vand op på alt, der befandt sig for tæt på.' (s. 95)
Bogen er sjov på en lidt fjollet måde som er perfekt til en børnebog. Desværre er den meget beskrivende og forklarer alt meget detaljeret, som i ovenstående citat (det regner, we get it!). Det virker til at forfatteren forsøger at skrive i et dybt og spændende sprog, men kommer i tanke om at han skriver til børn, så det i stedet bliver underligt.

Bogen får 2 stjerner for mærkelig sprog, underlig slutning og forjagethed og lette løsninger gennem den sidste del af bogen. Den får 4 stjerner for god idé, lækker setting (Layas verden, som jeg ville elske at udforske mere) og en skøn hovedperson.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar