lørdag den 1. marts 2014

En dans med drager - George R.R. Martin

Originaltitel: En dans med drager
Forfatter: George R.R. Martin
Serie: En sang om is og ild #5
Forlag: Gyldendal
Sider: 972
Udgivelsesår: 2013
Læst på: Dansk
Dansk titel: A Dance with Dragons
Kilde: Købt

Læs først: Kampen om tronen, Kongernes kamp, En storm af sværd og Kragernes rige.
Første sætning: Natteluften stank af menneske.

***

Efter et mægtigt slag er De Syv Kongedømmers fremtid uvis – omgivet af nyligt opdukkede trusler fra alle sider. Østpå har vi Daenerys Targaryen, den sidste efterkommer af huset Targaryen, som sammen med sine tre drager regerer som dronning over en by, der er bygget på sand og død. Men Daenerys har tusindvis af fjender, og mange har sat sig for at finde hende.
Mens de samler sig, begiver en ung mand sig ud på sin egen søgen efter dronningen med et helt andet mål for øje. Tyrion Lannister, der er på flugt fra Vesterøerne, fordi der er sat en pris på hans hoved, er også på vej mod Daenerys by. Men hans nyeste forbundsfæller på denne rejse er ikke den pjaltede røverbande, som de giver sig ud for at være, og i deres midte findes en person, der for altid kan gøre en ende på Daenerys krav på Vesterøerne.
Samtidig har vi nordpå Muren, et vældigt forsvarsværk af is og sten, der kun er så stærkt som dem, der bevogter det. Her står Jon Sne, nu lordkommandant for Nattens Vogtere, over for sin største udfordring. For han har ikke blot magtfulde fjender inden for egne rækker blandt Vogterne, men også i vildmarkslandet på den anden side af Muren.
Alle vegne blusser bitre konflikter op igen, der begås forræderier på det intime plan, og en broget skare af fredløse og præster, soldater og skindskiftere, adelsmænd og slaver står over for tilsyneladende uoverstigelige vanskeligheder. Nogle vil bukke under, mens andre vil vokse i styrke. Men i en tid præget af stigende uro, vil den måde, som skæbner og politik udvikler sig på, uundgåeligt føre til den største ”dans” af alle.

***

Når man går i gang med den femte bog i en serie, hvor bøgerne alle sammen er omkring 1000 sider, så er man ret forelsket i den serie. Jeg har med vilje udskudt læsningen af En dans med drager, fordi det er den sidste udgivne i serien og jeg er ikke meget for at vente alt for længe mellem bøgerne - men det er jeg jo så nødt til medmindre hr. Martin pludselig sætter farten gevaldigt op.

Men faktisk var jeg ret skuffet over bogen langt hen af vejen. Personerne, man følger, er ikke videre interessante og der sker bare ingenting! Der er en masse snak og en masse rejsen, men ingen action og det må jeg indrømme, at jeg er blevet lidt forvent med når det handler om netop denne serie. Det tog mig derfor også en del længere tid at læse En dans med drager end det normalt ville have gjort, men heldigvis blev historien bedre jo længere jeg kom. Og den sidste fjerdedel var bestemt ventetiden værd!
"Det er frygt, der holder en mand i live i en verden af forræderi og bedrag." 
Der er ikke så meget at sige om En dans med drager for er man nået så langt i serien, så tager man nok denne bog med under alle omstændigheder. Som altid, når det er Martin, er historien velskreven, (de fleste af) personerne er interessante og der er masser af person-udvikling (til trods for manglen på action). Man bliver hevet ind i Westeros og hvirvlet rundt i både kulde og varme, hos personer man enten holder af eller foragter. Personligt var jeg rigtig træt af at læse om Daenerys og hendes problemer, hvorimod Jon Snow var ret spændende, fordi han virkelig er blevet voksen og har fået et kæmpe ansvar og det er med til at ændre ham en del. Normalt er jeg vild med kapitlerne om Tyrion, men disse blev også lange og kedelige, fordi hans attitude er så kedelig og ligegyldig.

Læs bogen, hvis du ikke kan få nok af serien - og tag så lige og kryds fingre for at den næste bog snart bliver udgivet! :)

8 kommentarer:

 1. Hver gang jeg hører om denne her serie, tænker jeg at det må være et af de tilfælde, hvor forfatteren når at ende i graven, inden den bliver færdig. Med det tempo han holder sig, skal han da enten korte den ned til færre bind, eller leve ufattelig længe, hvis der skal komme en slutning ... :S

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også, han når at dø - desværre. Men det er jo ikke første gang at en anden forfatter har været nødt til at færdiggøre et værk, så må jo bare krydse fingre for at han enten rubber røven eller at den forfatter, der overtager, er virkelig dygtig ;)

   Slet
 2. Ej, vil virkelig gerne snart igang med denne serie. Den lyder simpelthen så fantastisk... Har bare så mange andre bøger, som står og venter :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er også vildt god og utrolig gennemført :) Men kender alt for godt problemet med de mange andre bøger. Det er lige til at få dårlig samvittighed af ;)

   Slet
 3. Jeg tror ikke han dør - 6'eren skulle jo udkomme næste år, og 7'eren har allerede en titel og 'blurb'. Jeg tror den øgede opmærksomhed har gjort, at han ligesom har taget sig lidt mere sammen.

  SvarSlet
 4. Jeg var så heldig at få et box-set med de første fem bøger i serien i julegave, og jeg glæder mig rigtig meget til at gå i gang med dem - dog må jeg vente til jeg trækker dem, jeg har gang i en to-be-read-jar i det her år. Men når jeg så trækker den rigtige seddel, er det til gengæld også dem alle, der bliver læst. Tak for en rigtig god anbefaling, det gør kun forventningens glæde større. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekom :)
   Håber du nyder dem ligeså meget som jeg har gjort - de er helt fantastiske :D

   Slet