mandag den 29. oktober 2012

Brændte skygger - Kamila Shamsie

Titel: Brændte skygger
Forfatter: Kamila Shamsie
Serie: -
Forlag: Verve
Sider: 462
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5
Fra bagsiden: Den unge Hiroko Tanaka flygter i 1945 fra et Japan hvor unge drenge vil være kamikazepiloter, og hvor al fortid og håb om fremtid er udraderet af atombomben. Hirokos tyske kæreste Konrad er død, og i mangel af pårørende opsøger hun Konrads halvsøster Elisabeth. Elisabeth bor i Indien med sin britiske mand James Burton og deres ansatte Sajjad Ashraf. Skæbnen binder de fire sammen i et fællesskab, og som tiden går, udskiftes gamle hjem med nye, i takt med at krige stopper og nye konflikter opstår.

Kamila Shamsie kan skrive! Brændte skygger er utrolig smukt skrevet og jeg blev nærmest øjeblikkeligt hevet med til Japan, hvor historien starter. Her møder vi Konrad og Hiroko og jeg nåede at knytte bånd  til Konrad og elske det forhold han havde til Hiroko i løbet af de kun 39 sider, hvor han er med. Og alligevel er det, forunderligt nok, Konrad der binder historien sammen igennem hele bogen til trods for at han dør så tidligt.
Herefter følger vi Hirokos rejse til Indien, hvor hun møder Elisabeth, James og Sajjad og vi følger så disse fire mennesker og deres børn og børnebørn gennem et helt liv, gennem krig og fortrolighed, loyalitet og forræderi, terror, kærlighed og venskab.

Jeg ELSKER Hiroko. Hun er så dejlig fordomsfri, så stærk og åben og helt igennem et bemærkelsesværdigt menneske, som jeg beundrer lige til sidste side. Hun ser mennesker fremfor race, religion eller tilhørsforhold. Jeg er også ret vild med Elisabeth til trods for hendes fejl, fordi de blot gør hende mere menneskelig - og det er netop deri Brændte skyggers styrke er - menneskesynet er så utrolig stærk, smukt og realistisk beskrevet. Hvordan man kan blive tvunget ud i utrolige situationer og hvordan uvigtige begivenheder pludselig bliver fatale - alt spiller en rolle når livet folder sig ud.

Brændte skygger bruger krig og atombomben som udgangspunkt for en fortælling om mennesket. Hvordan krig påvirker mennesket i flere generationer og hvilke omkostninger krig har. Flere gange i løbet af historien var jeg ved at græde og det sker virkelig sjældent for mig.

Det er en stærk og skræmmende, men smuk historie som jeg kun kan give mine allervarmeste anbefalinger.

2 kommentarer:

  1. Den bog havde jeg slet ikke hørt om, før jeg læste om den her, men den lyder bestemt som en bog, der vil interessere mig - både det asiatiske aspekt men også selve fortællingen. Tak for inspirationen :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekom, er glad for du kunne bruge anmeldelsen. Bogen er virkelig god, jeg tror også sagtens du vil kunne lide den :)

      Slet