mandag den 28. juli 2014

Aristotle & Dante Discover the Secrets of the Universe – Benjamin Alire Sáenz

Originaltitel: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe
Forfatter: Benjamin Alire Sáenz 
Serie: -
Forlag: Simon & Schuster
Sider: 368
Udgivelsesår: 2012
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat
Kilde: Købt

Første sætning: One summer night I fell asleep, hoping the world would be different when I woke.


***

Aristotle er en vred teenager med en bror i fængsel. Dante er en bedrevidende med en usædvanlig måde at opfatte verden på. Da de to mødes ved poolen, virker det ikke til at de har noget til fælles. Men efterhånden som de to enspændere begynder at tilbringe tid sammen, opdager de at de har et helt specielt venskab - den slags, der ændre liv og holder for evigt. Og det er gennem dette venskab at Ari og Dante vil lære de vigtigste sandheder om dem selv og hvilken slags mennesker, de gerne vil være.

***

Historien om Dante og Ari dukker op alle steder i øjeblikket og det gjorde min lyst til at læse den endnu større - heldigvis for mig trak Manden den op af min TBR-Jar og jeg skyndte mig at dykke ned i den.

Aldrig har jeg læst en bog med så mange skønne citater. Min Kindle version er fyldt med overstregning og jeg har allerede genlæst flere passager. Sproget er så skønt og så smukt. Selv det mest ordinære blev interessant og der var så mange små sandheder gemt i historien.
I wasn't big on family gatherings. Too many intimate strangers.
Historien handler om Ari og Dante og deres venskab. Hvordan de mødes og hvordan det udvikler sig. Den handler også om at blive voksen, at finde ud af hvem man er og at turde stå ved det.
"I mean, when do we start feeling like the world belongs to us?"
Historien er fortalt fra Aris synspunkt og han er en utrolig personlighed. Selvom han virker en smule kedelig og ligegyldig ved siden af den sprudlende Dante, så rummer han så meget som han endnu ikke selv har opdaget.
So I renamed myself Ari. If I switched the letter, my name was Air. I thought it might be a great thing to be the air. I could be something and nothing at the same time. I could be necessary and also invisible. Everyone would need me and no one would be able to see me.
Historien handler også om kærlighed og om at høre til. Om hvordan man som teenager opdager kærligheden, udforsker den og undersøger sine grænser og sig selv. Den handler om at acceptere og om at søge både udover sig selv og ind i sig selv.
I bet you could sometimes find all of the mysteries of the universe in someone's hand.
Ofte i YA bøger er forældrene fraværende på en eller anden måde, men i denne fortælling var både Dante og Aris forældre en vigtig del. Historien handler nemlig også om familie og om sammenhold og løsrivelse. Om at lære fra sine forældre og erkende, at de også er mennesker.
To be careful with people and with words was a rare and beautiful thing.
Det er uden tvivl den bedste coming-of-ages bog jeg nogensinde har læst. Den er velskrevet, sjov og tankevækkende. Den greb mig på en måde, jeg slet ikke var forberedt på og jeg havde lyst til at genlæse den, det øjeblik jeg var færdig. Det er uden tvivl en bog jeg vil anbefale og jeg håber, at den en dag bliver oversat til dansk, så endnu flere herhjemme kan få glæde af den.
"Someday, I'm going to discover all the secrets of the universe." That made me smile. "What are you going to do with all those secrets, Dante?" "I'll know what to do with them," he said. "Maybe change the world." I believed him.

10 kommentarer:

 1. Jeg er så glad for at du er ligeså begejstret over denne herlige bog som jeg er! :D

  SvarSlet
 2. Jeg vil SÅ gerne læse denne!

  SvarSlet
 3. Ej, en god anmeldelse! Da jeg stod med den i dag fangede coveret mig, men jeg valgte den fra til fordel for nogle andrebøger. Det begynder jeg måske lidt at fortryde

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak :D Så må du købe den næste gang ;) Den er i hvert fald helt fantastisk!

   Slet
 4. Argh! Jeg har virkelig været i tvivl om, hvorvidt jeg skal læse denne bog eller ej. Nu er jeg overbevist ;-)


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Yay - glæder mig til at læse din anmeldelse af den og håber selvfølgelig du kan lide den :P

   Slet
 5. Ihhh en god anmeldelse!! Den lyder ganske enkelt fantastisk!!:D Tror det bliver min næste bog!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :D Jeg håber virkelig at du elsker den så højt som mig!

   Slet