tirsdag den 15. juli 2014

Eragon - Christopher Paolini

Originaltitel: Eragon
Forfatter: Christopher Paolini
Serie: The Inheritance Cycle #1
Forlag: Carlsen
Sider: 529
Udgivelsesår: 2013
Læst på: Dansk
Dansk titel: Eragon
Kilde: KøbtFørste sætning: Vinden hylede gennem natten og bar en fært med sig, som skulle komme til at forandre verden.


***

Eragons liv ændres for altid, da han under en jagt i skoven finder en smuk blankpoleret sten. Snart udklækkes en drage fra stenen, og Eragon indser, at han er stødt på en arv næsten lige så gammel som Riget selv.
Han og dragen Saphira må flygte fra hjemegnen og hovedkulds ud i en verden, hvor magi og ukendte kræfter råder. Med sig har Eragon landsbyens gamle historiefortæler, der indvier ham i Rigets historie og hemmeligheder. Efterhånden forstår Eragon, hvorfor Rigets konge har sendt sine mørke tjenere ud efter ham, og hvorfor han for enhver pris må kæmpe mod kongens grusomheder.
Kan Eragon påtage sit sit hverv som arvtager fra de legendariske Drageryttere? Fejler han, er det ikke blot ham selv, men alle frie mennesker, dværge og elvere i Riget, der vil gå til grunde.


***

Jeg går egentlig ind for at læse bogen, før jeg ser filmen fordi jeg så har mulighed for at danne mig mine egne indtryk og ikke læse bogen med filmen kørende på nethinden. Men lige med Eragon gjorde jeg det omvendt - jeg så nemlig filmen for nogle år tilbage og den hverken skuffede eller imponerede mig. Det eneste, der egentlig gjorde indtryk, var Jeremy Irons som Brom og det var også hans ansigt jeg så for mit indre øje igennem bogen. (Men nu synes jeg så også, at Jeremy Irons er ret fantastisk!).

Fordelen ved, at filmen gjorde så svagt et indtryk er, at jeg kunne nyde bogen ordenligt fordi jeg faktisk ikke rigtig kunne huske noget af historien. Den formåede at overraske mig og jeg nød at fordybe mig i den fantastiske verden, Christopher Paolini har skabt. Det vrimler med mennesker, elvere, dværge og selvfølgelig er drager også en vigtig brik i historien. Det er en troværdig verden med en lang historie, der gør den så meget mere interessant, fordi den virker gammel og ægte. 

Der er et rimeligt bredt persongalleri uden at det virker overvældende og ingen af dem er perfekte. Tværtimod sad jeg og rystede på hovedet af Eragons tåbeligheder og hans stædighed, af Broms uvilje mod at dele sin viden og af Saphiras overlegenhed - faktisk var der ikke en eneste person i bogen, der ikke på en eller anden måde opførte sig dumt. Og det virker! Det gør personerne mere levende, mere ægte og nemmere at opnå sympati for, fordi de ikke er perfekte, men derimod begår fejl og anerkender at de kun er menneskelig (bortset fra Saphira, selvfølgelig - hun er jo en drage!).

Eragon fangede mig med sin originale verden, sin interessante historie og sin dybde. Den er ikke perfekt, men det er en god introduktion til fantasy-genren, hvis man er nybegynder og samtidig kan den sagtens nydes, hvis man er mere erfaren indenfor fantasy. Helt sikkert en serie, jeg regner med at læse videre i.

6 kommentarer:

 1. Åh ha, jeg husker den positive fornemmelse ved at læse den første, men må være ærlig og sige at jeg bare blev mere og mere skuffet for hver bog efterfølgende. De blev bare pludselig alt for lange og utrolig langtrukne, så pointen blev hevet alt for langt væk til sidst. Jeg håber du får dig en anderledes oplevelse med de resterende. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh nej dog - håber jeg har en bedre oplevelse, for de bliver jo tykkere og tykkere. Ikke lige noget man gider dykke ned i, hvis de ikke er det værd :)

   Slet
 2. Jeg elskede også Jeremy Irons som Brom, men derudover var jeg nu lidt skuffet over filmen. Jeg så den ellers også før jeg læste bogen.

  Den første Eragon bog elskede jeg, men desværre synes jeg kvaliteten dalede lidt, og den sidste bog har jeg endnu ikke fået læst, den står bare på hylden. Det ærgre mig lidt at han trak sin trilogi så meget i langdrag at den endte på fire bøger. :/

  SvarSlet
  Svar
  1. Filmen er også ret ligegyldig, men Jeremy Irons er skøn <3

   Ih, det er ikke så godt at folk bliver ved med at sige det! Jeg er jo nærmest nødt til snart at få læst resten, så jeg kan se om I har ret i at kvaliteten bliver dårligere ;) Hvilket er en skam, når de bliver tykkere og tykkere!

   Slet
 3. Filmen skuffede mig dybt, da jeg så den. Intet passede på de beskrivelser der var i bogen. Kun Saphira Synes jeg var vældig godt lavet. Den første bog var ret god, men som der også bliver skrevet af andre, daler kvaliteten drastisk med de efterfølgende. Den fjerde og sidste bog havde dog en god slutning synes jeg, der samlede op og sluttede historien godt af.

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt at høre at den sidste bog redder det lidt :D Øv, det er altid træls når man ikke synes, filmen passer overens med bogen!

   Slet