lørdag den 12. maj 2012

"Det år hestene kom" - Mary Mackey

Titel: Det år hestene kom
Forfatter: Mary Mackey
Serie: Sagaen om Marrah #1
Forlag: Samleren
Sider: 452
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5


Fra bagsiden: Vi er i forhistorisk tid et sted i Europa. Klimaet er lunt og landskabet er dækket af gigantiske skove. Her bor Marrah med sit folk. Man tilbeder Jordgudinden og lever kærligt med hinanden uden at kende til hverken vold eller krig. Den trettenårige Marrah redder en dag en ung mand op af havet, og fra den dag er hendes liv forandret. Manden, der hedder Stavan, er en rytterkriger fra hansifolket, en brutal nomadestamme med helt andre og aggressive værdier end dem Marrahs folk hylder.

Det tog mig rigtig lang tid at komme ordentlig i gang med den her bog. Ikke fordi den som sådan var dårlig. Sproget er flydende og rart at læse, omend jeg dog er lidt irriteret over den alvidende fortæller, der giver hints om, hvad der sker senere i historien. Marrah er en udmærket hovedperson, men jeg havde bare så svært ved det folk, hun er en del af. De lever i evig kærlighed og harmoni. Ikke en eneste gang er der jalousi, uvenskab eller nogen anden form for uenighed. Det har jeg svært ved at tro på og det gjorde hele starten af bogen meget lang at komme igennem. Desuden synes jeg det følelsmæssige og det seksuelle i bogen var ret udviklet af, at Marrah kun er 13 år.

Der var dog en ting i bogen, der virkelig irriterede mig:

"På festens første dag det år, vi ville have kaldt 4371 f.Kr..." (s. 220)
Pludselig bliver der oplyst en tidsperiode, hvilket jeg finder meget besynderligt, eftersom det er første gang i bogen og det kommer ikke i nogen kontekst, hvor det giver nogen dybere mening.

Der bliver brugt meget tid på at forklare leveforholdene, både hos Marrah og Stavan og det er ret sent i bogen, der kommer rigtig action. Indtil da har det bare langsomt bygget op til det. Men da der så begynder at ske noget, bliver historien en del mere spændende og jeg læste den sidste del af bogen på en enkelt aften. Både Marrah og Stavan er spændende personer og jeg har helt sikkert planer om at læse de sidste to bøger i serien for at se, hvordan det går dem.


2 kommentarer:

 1. Hej :)
  For 6000 år siden var "den seksuelle lavalder" noget lavere end den er nu, og man blev hurtigere voksen dengang end man gør idag. Jeg havde selv sex første gang da jeg var 13, og det ved jeg at mange andre også har, men det er tit samfundets misbilligelse omkring dette som gør at man venter. Næsten alle fra 6.-7. klasse taler jo om sex, og mange er seksuelt aktive, enten med eller uden partnere.
  Lige under "kapitel et", på side 13 står der "Bretagnes kyst, år 4372 f. Kr", så det er oplyst hvornår bogen starter, så jeg tror bare man oplyser et år for at give en tidslinje som så giver et overblik.
  Jeg kom herind ved et tilfælde, men du skriver rigtig godt og jeg tror helt sikker jeg skal have kigget omkring og se om du har nogle ideer til bøger jeg skal have læst.
  Vh
  Sigrid

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej.

   Det med de var tidligere seksuelt aktive dengang vidste jeg jo egentlig godt. Jeg tror bare, det er min egen 'fordom' der synes 13 er meget ungt, baseret på hvor dum og ikke-klar jeg selv var i den alder ;)

   Hvor pinligt, at jeg har misset det med årstallet, tak fordi du gjorde mig opmærksom på det!

   Tusinde tak, jeg er glad for du kom forbi :)

   Slet