lørdag den 24. november 2012

Stormvind - Kami Garcia & Margaret Stohl

Titel: Stormvind
Forfatter: Kami Garcia & Margaret Stohl
Serie: Beautiful Creatures  #1
Forlag: Carlsen
Sider: 567
Sprog: Dansk


Bogen er et anmeldereksemplar fra Carlsen, men meningerne er mine egne :)Fra bagsiden: Ethan tæller ned til den dag, hvor han afslutter Jackson High og kan flytte langt væk fra Gatlin, for én ting er sikkert: Der sker aldrig noget nyt i den lille, fordomsfulde sydstatsflække. Hans mor er for nyligt død i en ulykke, og hans far har buret sig inde på sit kontor i sorg, så hvad skulle holde ham tilbage?
På det seneste er Ethan begyndt at have mærkelige drømme om en pige, han aldrig har mødt. Det er blevet en besættelse for ham, og han føler sig både forelsket og lettere sindssyg på en gang.
Da skoleåret starter, og den smukke Lena Duchannes dukker op, bliver pigen fra hans drømme pludselig lyslevende. Lena er befriende anderledes end alle piger på Jackson High, men også skræmmende. Hun bor hos sin onkel, den besynderlige eneboer Macon Ravenwood, i byens ældste ejendom – spøgelseshuset – og hun er fra første dag dømt ude af det lille samfund. Ethan mærker øjeblikkeligt en stærk forbindelse imellem dem, som han ikke kan forklare eller modstå. De kan læse hinandens tanker og får stærke fortidssyner om en tragisk kærlighed under den amerikanske borgerkrig. Sammen afdækker de en verden i Gatlin, som er langt dybere og farligere, end Ethan i sin vildeste fantasi kunne have forestillet sig. Lena og Ethan er som skabt til hinanden, men der hviler en forbandelse over Lenas skæbne, som vil blive afgjort på hendes sekstenårs fødselsdag – og den nærmer sig.


***
 
Jeg er ikke vant til at læse bøger, hvor hovedpersonen er en ung mand, så jeg var meget skeptisk omkring det inden jeg startede. Heldigvis fungerer det rigtig godt og Ethan er en dejlig hovedperson. Endnu engang er det dog ikke hovedpersonen, men et par af bipersonerne jeg bedst kan lide. Især Link og Macon var interessante bekendskaber på hver deres måde. Men samtlige karakterer i Stormvind har personlighed og adskiller sig fra de andre og gør derved historien dybere og mere levende. Historien lægger stor vægt på familie og det er rart med en ungdomsbog, hvor familiesammenhold er vigtigt til trods for at det klassiske teenage-oprør stadig ulmer.

Selvom det ofte er set i ungdsomsbøger, at hovedpersonen ikke føler sig hjemme og er anderledes end alle omkring sig, føltes det ikke kliché at læse om Ethans længsler efter at komme væk og hans irritation over mange af tingene i Gatlin, fordi han faktisk har en grund til at være så anderledes. Efterhånden som hans og hans families historie udfoldes, forstår man ham mere og mere og hans holdning til mange ting giver rigtig god mening. Han er en morsom hovedperson på en ret sarkastisk måde og generel er humoren i Stormvind lige noget for mig og jeg trak på smilebåndet flere gange mens jeg læste.
 
Stormvind er helt fantastisk skrevet og jeg følte virkelig Kami Garcia og Margaret Stohl havde formået at fange sydstaternes ånd. Bogen er fyldt med referencer til Dræb ikke en sangfugl, hvilket jeg elskede!
Ren opstillingsmæssigt var der et par linjedelinger som jeg ikke forstod. Jeg lagde dog kun mærke til dem i starten af bogen, så jeg er faktisk ikke klar over, om det fortsatte eller bare var en fejl.
 
Selve historien foregår som en nedtælling til Lenas fødselsdag og det gør, at historien er mere eller mindre spændende hele vejen igennem. Stormvind kommer omkring en hel masse ting udover Lenas skæbne og giver et fint indblik i både familieforhold, sydstaternes kultur og Ethans skoleliv uden at tabe relevans til kernehistorien. Ind i mellem blev bogen en smule langtrukken og det er den eneste grund til, at den ender med 'kun' 4 stjerner.
 
Det er virkelig en god bog som jeg gerne vil anbefale videre. Jeg skal i hvert fald læse videre i serien og jeg ser frem til at se filmen til foråret (i øvrigt - lad være med at se traileren til filmen, før I læser bogen. Ethan i filmen passede i hvert fald SLET ikke med Ethan i mit hoved).

6 kommentarer:

 1. Det lyder vildt god, og af de bøger som jeg rigtig gerne vil læse, specielt, nu hvor den kommer på film! kontaktede de dig eller skrev du selv til dem? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skrev pænt og spurgte.
   Jeg glæder mig rigtig meget til filmen for synes der er mange interessante og gode skuespillere med. Men jeg synes Ethan er elendig castet!

   Slet
 2. Nu er jeg faktisk lidt fristet efter at have læst din anmeldelse... den må lige skrives bag øret :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, så håber jeg du kan lide den.. ;)

   Slet
 3. Den er klart på min jule ønskeliste! Min kusine og hendes venner i USA er helt vilde med serien. Glæder mig for vildt til filmen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig også meget til den næste bog og endnu mere til filmen - den er fyldt med skuespillere, jeg elsker :)

   Slet