torsdag den 27. december 2012

Vox - Paul Stewart & Chris Riddell

Originaltitel: Vox
Forfatter: Paul Stewart  Chris Riddell
Serie: En Historie fra Kanten #5
Forlag: Carlsen
Sider: 393
Udgivelsesår: 2004
Læst på: Dansk
Dansk titel: Vox

SPOILER ALERT

Læs først: Hvad Dysterskoven gemte, Himmelstormeren, Midnat over Sanctaphrax og Den sidste luftpirat.
Magtkampene i Nedreby og ny Sanctaphrax er omsider ved at ødelægge de skrøbelige samfund, der trods alt har kunnet overleve undertrykkelsen. Og som de eneste forsørger de flyvende riddere, Bibliotekarerne, at yde modstand mod magthaverne. En farlig mission, der har kostet mange af dem livet, eller den langsomme død som slaver. I al sin ensomhed sidder den Allerøverste Nåde, Vox, og brygger på sin store plan, der nok skal give ham æren og værdigheden tilbage - hvis han da ikke først bliver snigmyrdet af en af de utallige trolde, der efterstræber ham livet og magten.

***

Til trods for at både titlen på bogen og info-teksten lægger op til at handlingen sker omkring Vox, er det utrolig lidt vi overhovedet ser fra hans vinkel. I stedet bliver han set gennem forskellige øjne og hans historie bliver flettet sammen med mange af de væsner, han har påvirket. Paul Stewart er rigtig god til at lave en blanding af øjebliksbilleder, hvor det er det enkelte individ og dets følelser vi hører om og give det enkelte individ en mulighed for et længere tilbageblik, hvor vi får indblik i den historie vi somme tider kender fra andre bøger, men også nyt info for at gøre bogen spændende.

Problemet med at følge så mange forskellige personer er, at det ikke er muligt at komme til at kende det så godt på så få sider. Det bliver hurtigt et overfladisk kendskab, hvor man kun hører om det allermest relevante for historien og det synes jeg er synd.

Jeg kan rigtig godt lide Xanth, som er den egentlig hovedperson, selvom det ikke kun er hans historie, der bliver fortalt. Han er eventyrlysten og retfærdig, men stadig påpasselig og lidt naiv.

Historien er ladet med forræderi, venskaber, ændringer og krig. Det er endnu en skøn perle til samlingen af historier fra Kanten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar