søndag den 13. januar 2013

Kongernes kamp - George R.R. Martin


Originaltitel: A Clash of Kings
Forfatter: George R.R. Martin
Serie: En sang om Is og Ild #2
Forlag: Gyldendal
Sider: 769
Udgivelsesår: 2012
Læst på: Dansk
Dansk titel: Kongernes kamp


SPOILER ALERT

Læs første: Kampen om tronen

Fra bagsiden: Når konger kæmper, skælver landet. Lord Eddard Stark og Robert Baratheon er blevet ofre for et kongeligt forræderi. Vesterøerne hærges af borgerkrig. Fra citadellet i Dragensten til Vinterborgs forrevne kyster slås fraktioner om kontrollen over et splittet land. Blodskam, brodermord og alkymi danner baggrund for spillet om magten, og kampene udspiller sig i en verden, hvor årstidernes skiften er ustabil, og hvor vinterens komme varsler dystre hændelser. Sejren tilfalder måske de mænd og kvinder, som er i besiddelse af det hårdeste stål og de koldeste hjerter.


***
George R.R. Martin minder allermest om en fortæller, der skal videregive et sandt forløb og derfor ikke må holde detaljer tilbage og som ikke har mulighed for at hjælpe de implicerede - faktisk virker han ret ligeglad med sine karakterer det meste af tiden. Ingen bliver skånet og det er en utrolig barsk historie! Men hold da op, hvor kan han fortælle! Til trods for at der er rigtig mange personer og sideløbende historier, har Martin 100 % styr på det.

Bogens primære emne må være forræderi og det er næsten umuligt at fornemme, hvem der kan stoles på. Jeg var nødt til at lægge bogen fra mig et par gange, både fordi jeg blev så sur over endnu et forræderi, men også fordi nogle af person-handlingerne er ret voldsomme. Martin er skånselsløs overfor sine personer og det kan altså være ret hård kost, hvilket jeg fandt ud af allerede i den første bog, da Eddark Stark blev et hoved kortere!

Til forskel fra den foregående bog, hvor jeg havde en del personer, jeg godt kunne lide og som jeg glædede mig til at følge, var der stor mangel på favoritter hos mig denne gang. Faktisk var det kun Bran og Arya, jeg ordentlig brød mig om. De var til gengæld også rigtig spændende og deres kapitler var dem, jeg så mest frem til at læse!

Flere gang i løbet af bogen tog historien en drejning, jeg ikke havde forudset og det er en af de ting, jeg elsker allermest ved Kongernes kamp; at jeg føler, jeg kender de forskellige personer (og hader nogle af dem dybt og inderligt), men at de samtidig kan overraske mig og få mig til at dykke endnu længere ned i universet og finde ud af, hvordan det så går dem.

Universet, som Martin har skabt, er intet mindre end fantastisk! Detaljeret og med medfølgende kort, så man kan finde ud af, hvor de forskellige personer er - jeg elsker sådan noget! Dette er endnu en fantastisk fortælling, som jeg kun kan anbefale og jeg glæder mig rigtig meget til igen at dykke ned i det store, spændende univers i fortsættelsen En storm af sværd.

2 kommentarer:

 1. I går fandt jeg 3'eren frem og har nu lagt den på mit natbord. Jeg har lige to biblioteksbøger, jeg skal tygge mig igennem, og SÅ!... :-)

  Kongernes Kamp var ikke så grusom mod hovedpersonerne, som jeg havde frygtet (det siges, at det bliver værre :-O)), men som du også nævner, så var flere twists, som jeg heller ikke havde set komme, og hvor man sad og tænkte "WHAT!?".

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, jeg er virkelig misundelig over at du stadig har 3'eren til gode. Hold nu op, den er fantastisk! Kongernes Kamp er INTET i forhold til! Glæder mig meget til at høre, hvad du mener om den :D

   Slet