tirsdag den 16. juli 2013

Oppression - Jessica Therrien

Originaltitel: Oppression
Forfatter: Jessica Therrien
Serie: Children of the Gods #1
Forlag: ZOVA Books
Sider: 339
Udgivelsesår: 2012
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat
Kilde: Kindle

Elyse ved, hvad det vil sige at holde på en hemmelighed. Hun har haft hemmeligheder hele sit liv. 2 faktisk. For det første: at hun ældes 5 gange langsommere end normale mennesker, så hun ser ud til at være 18 selvom hun er over 80. For det andet: at hendes blod har en mystisk evne til at hele.

For Elyse gør disse ting hende ikke speciel. De gør hendes liv farligt. Efter hendes forældres død har hun været forsigtig og gjort alt, hvad hun kunne, for at bevare sine hemmeligheder. Nu er der kun et andet menneske i verden, der kender til hendes hemmeligheder. Eller, det tror hun. Elyse er ikke den eneste, der har hemmeligheder. Der er andre som hende over hele verden, efterkommere at de folk, som de gamle grækere troede var guder. Hun er en af dem og de har ventet på hende i lang tid. Nogen venter på at hun skal stoppe århundreders undertrykkelse fra lederne. Andre er opsat på at stoppe hende fra at gøre netop det. Men for Elyse er spillet først lige startet - og hun er ikke villig til at spille efter deres regler.

***

Jeg elsker mytologi i enhver form, så en bog om græske guder fanger min opmærksomhed med det samme. Desværre er Oppression både forvirrende og usammenhængende og langt fra interessant.

Historien starter meget stille ud, men så snart William bliver introduceret, er der fart over feltet. Og Elyse følger bare med. Hun stiller meget få spørgsmål og får meget lidt forvirret og det er hamrende irriterende som læser ikke at ane en dyt om, hvordan det hele hænger sammen. Der er for mange huller.

Hele aldersdelen bliver heller ikke forklaret ordentlig. Elyse er 89 år gammel, men ligner en på 18. Hvor mange år burde hun have gået i skole? Da hun mister sine forældre og kommer til en plejemor, går hun i skole et par år i en normal folkeskole. Men hvis hun udvikler sig 5 gange langsommere, hvordan kan hun så følge med? Er hun super-intelligent? (Det virker ikke sådan!) Og hvad med den følelsesmæssige udvikling, er den også bagud? Der er for meget, der ikke er forklaret og som bare forvirrede.

Historien mangler noget world-building for at fungere. Skolen virker bare underlig (og hvor længe skal de lige gå i skole? 80 år eller hvad?! Lærer de også 5 gange så langsomt?) og hvordan kan en mand, der startede en krig mod 'the bad guys', få lov at undervise på skolen, der er styret af 'the bad guys'? Den eneste person, jeg kunne lide, var Kara - hun er den ideelle hovedperson; sej, følsom, bad-ass og helt igennem klar på kamp. Jeg er sikker på, historien havde været meget bedre gennem hendes øjne! Hele delen med Anna og Chloe fungerer slet heller ikke. Anna er syg, men Elyse er ligeglad med hende, når det ikke er relevant for historien omkring William og krig. Suk.

Oppression indeholder en slem omgang insta-love (som i VIRKELIG!), en umulig hovedperson, der dummer sig igen og igen og generelt bare er irriterende og en masse bipersoner, der kun er en del af historien, når det gavner hovedpersonens fortælling. Det fungerer slet ikke for mig og jeg har ingen intention om at fortsætte serien - til trods for det smukke cover.

2 kommentarer:

 1. "For det andet: at hendes blog har en mystisk evne til at hele."

  skal der ikke stå blod? :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha selvfølgelig skal der det. Godt spottet :P Tak ;)

   Slet