fredag den 30. maj 2014

Finnikin of the Rock - Melina Marchetta

Originaltitel: Finnikin of the Rock
Forfatter: Melina Marchetta
Serie: Lumatere Chronicles #1
Forlag: Candlewick
Sider: 399
Udgivelsesår: 2011
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat
Kilde: KøbtFørste sætning: A long time ago, in the spring before the five days of the unspeakable, Finnikin of the Rock dreamed that he was to sacrifice a pound of flesh to save the royal house of Lumatere.

***


Finnikin var kun et barn under De Fem Unævnelige Dage, hvor den royale familie i Lumatere blev brutalt myrdet og en bedrager overtog tronen. Nu er alle indenfor Lumateres mure bundet af en forbandelse og dem, der undslap, strejfer rundt i de omgivende lande som landflygtige, forfulgte og fortvivlede, mens de dør i tusindvis i feber-lejre.

Finnikin, der nu næsten er en voksen mand, er tvunget til at slå sig sammen med en arrogant og gådefuld ung novice ved navn Evanjalin, der hævder at hendes mørke drømme vil føre de landflygtige til et overlevet royalt barn og en måde at gennembore den forbandede barriere og genvinde Lumatere. Men Evanjalins uforudsigelige adfærd tyder på, at hun ikke er, hvad hun udgiver sig for at være - og den overraskende sandhed vil teste Finnikins tro, ikke kun på hende, men på alt hvad han tror han kender til om sig selv og sin skæbne.

***

Det har taget mig virkelig lang tid at tage mig sammen til at skrive den her anmeldelse, for jeg ved simpelthen ikke, hvordan jeg skal forklare hvorfor denne bog er så fantastisk. Men det er den altså og jeg kan slet ikke anbefale den nok! (Og jeg skal nok prøve at forklare, hvorfor jeg synes det).

Historien er ikke fyldt med episke kampe, magiske væsner eller masser af trylleri. Den handler egentlig mest om en ung mands søgen, hans tvivl og tro og hans jagt på hævn og det lyder måske en smule kedeligt, men Finnikin er den mest fantastiske hovedperson! Han er så virkelig og så levende og jeg nød hver minut i hans selskab. Han er uden tvivl en stor del af, hvorfor jeg elsker bogen så utrolig højt, men han er ikke den eneste grund.

Den verden, Melina Marchetta har skabt, er nemlig fuldstændig vidunderlig. Den er så ægte og så ubarmhjertig. Det er et sted, jeg har lyst til at opleve og et sted, jeg føler jeg kender. Historien er fyldt med interessante personer, som jeg hurtig kom til at føle at jeg kendte og jeg er vild med, når bøger giver mig den fornemmelse. Især Evanjalin, Sir Topher og Froi var skønne - og så handler den næste bog i serien om Froi, hvilket kun gør at jeg glæder mig endnu mere til at komme i gang med den.

Melina Marchetta skriver, så siderne forsvinder mellem fingrene på én. Hun har skabt en realistisk verden, en gribende historie og et persongalleri, man føler med hele vejen. Historien indeholder både kærlighed, venskab, loyalitet, en smadret verden der skal genopbygges, stolthed, respekt og så mange vanskeligheder, der skal overkommes. Engang imellem virkede det lidt for let, men det var alligevel ikke noget, der generede mig overhovedet. Det er en følelsesmæssig rejse og jeg nød hele turen! Endnu en gang kan jeg kun sige: læs bogen! Den er fantastisk, levende, vidunderlig og jeg ELSKER slutningen!

4 kommentarer:

 1. Jeg elsker Melina Marchetta! Har du læst hendes "Jellicoe Road"? Den er også virkelig, virkelig god. Må snart til at læse Finnikin of the Rock, kan jeg godt mærke på det hele. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hun er altså også fantastisk! Nej, jeg har ikke fået den læst, men har hørt uendeligt mange gode ting om den, så den er helt sikkert på listen over bøger-der-snart-skal-læses ;)

   Slet
 2. Det lyder godt! Det er en bog, jeg har overvejet at købe. Ved du, om det ender med at være en trilogi?

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Så vidt jeg har forstået, er der kommet tre bøger allerede som companion-bøger, så de skulle kunne læses individuelt, men fungerer nok bedst i rækkefølge :) De handler i hvert fald hver om en ny person, som så har været en del af historien i den foregående bog.

   Slet