lørdag den 15. november 2014

Den kulsorte protokol - John Stephens

Originaltitel: The Black Reckoning
Forfatter: John Stephens
Serie: Bøger fra Begyndelsen #3
Forlag: Alvilda
Sider: 466
Udgivelsesår: 2014
Læst på: Dansk
Dansk titel: Den kulsorte protokol
Kilde: Anmeldereksemplar 

Læs først: Det smaragdgrønne atlas og Den rubinrøde krønike


Første sætning: Emma lod slagene regne ned over den store mands ryg.

***

Kate, Michael og Emma har indledt en hæsblæsende jagt på Dødens bog. De skal finde den, før Magus får fingre i den. For gør han det, vil alle tre bøger fra Begyndelsen være samlet på ét sted, og deres forenede energi vi udløse en ustoppelig kraft. Emma er sidste brik i det store skæbnepuslespil, og hun bliver tvunget til at konfrontere de mørkeste sider af sig selv, såvel som de rædselsvækkende uhyrer og ånder, der bor i de verdner, hun må rejse igennem. Kun hvis hun formår at mestre den sidste og farligste bogs kræfter, vil hun, Kate og Michael kunne redde verden fra en altødelæggende krig. Selve det stof, tiden er gjort af, falder fra hinanden, da Emma tager ud på sin søgen efter en afslutning – god eller dårlig – på det episke eventyr, hun, hendes forældre og hendes søskende er blevet hvirvlet ind i.

***

Jeg har ventet længe på at få lov til at læse Den kulsorte protokol. De foregående bøger har stået på hylden og mindet mig om, at jeg manglede slutningen på historien og muligheden for at fuldende samlingen af de utrolig smukke bøger. Men nu fik jeg endelig muligheden. Og hold da op. Jeg havde rent faktisk formået at glemme, præcis hvor fantastisk John Stephens skriver.

Selvom jeg ikke ordentlig kunne huske, hvad der var sket i de foregående bøger, var det på intet tidspunkt et problem for mig at følge med i historien. Jeg blev lynhurtigt revet med og min omverden forsvandt til fordel for Emmas rejse, Kates kvaler og Michaels beslutninger. Bogen er jo netop, præcis som de andre bøger, en page-turner. Den er så nem at læse at siderne forsvinder mellem fingrene og inden man får set sig om har man læst halvdelen og er helt forpustet over alt det, der er sket for de tre søskende. Tempoet er højt, men ikke forjaget og der er tid til at dvæle ved de vigtige ting. Det hele bliver bundet sammen i en fin sløjfe og der er ingen løse ender. Der er til gengæld svære beslutninger, tårer, tab og alligevel masser af humor. Flere gange grinede jeg højt over en pudsig kommentar eller en sjov episode.

Jeg var dog ikke helt tilfreds med historien fra start til slut. Jeg har, i mine anmeldelser af de tidligere bøger, kommenteret på, hvor meget bøgerne læner sig op af andre børnehistorier som Peter Pan og Narnia og det har ikke generet mig. Men i Den kulsorte protokol blev det pludselig et problem for mig, fordi der skete noget, der mindede helt vildt om noget fra Harry Potter bøgerne (ja, det er vagt, men jeg forsøger at undgå at spoile). Faktisk så meget at jeg var nødt til at lægge bogen fra mig et par timer. Det træk gevaldigt ned i bedømmelsen af bogen og det er en skam, for den er altså virkelig skøn ellers!

Bøgerne fra Begyndelsen er mere end bare flotte forsider. De rummer eventyr, heltemod, kærlighed og venskab. Historien tager det bedste fra andre kendte historier, men gør det for det meste på en anstændig og skøn måde, der hylder de gamle historier fremfor blot at kopiere dem. Bøgerne henvender sig nok mest til børn, men kan uden tvivl nydes af voksne også. Jeg kan slet ikke vente til Pigebarnet bliver stor nok til at ville have dem læst højt! De får uden tvivl min varmeste anbefaling!

6 kommentarer:

 1. Dengang 2eren udkom gemte jeg den med vilje til jeg havde udsigt til en afslutning - Den endte så med at komme ret pludseligt, men nu har jeg også bind 3 og jeg glæder mig til en lille maratonlæsning her i vintermørket. :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der gik vildt lang tid mellem bog 2 og bog 3 - desværre. Men der er ikke noget bedre end maratonlæsning :D

   Slet
 2. Hvor gamle tror du børn skal Være for at få læst bøgerne?
  Jeg har en datter på 7 1 / 2 og overvejer om jeg skal læsere bøgerne med hende.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tænker, at det ville være en super god alder til det. De børn jeg kender på den alder, er ret vilde med eventyr og fantasy, så der er bøgerne helt perfekte. Den sidste bog er lidt mere uhyggelig end de foregående, fordi den handler om dødens bog, men det er ikke for meget og de foregående bøger bygger godt op til det så det virker naturligt. Jeg ville give det dem en chance, hvis jeg var dig :)

   Slet
 3. Jeg var også meget glad for de her bøger, men jeg giver dig ret i genkendeligheden. Og samtidig så syntes jeg det er meget fint med genkendeligheden, for det giver et andet lag, og de kan læses både af dem som kender de andre historier, men også af dem som ikke kender dem og så vil opdage noget nyt, det syntes jeg er fint. :)

  SvarSlet