onsdag den 25. juli 2012

Sultestrejken - Colum McCann

Titel: Sultestrejken
Forfatter: Colum McCann
Serie: -
Forlag: Centrum
Sider: 327
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5Fra bagsiden: Femten fortællinger fra Irland og Amerika om en række skæve individer fra samfundets nedre lag, der alle søger en vej væk eller hjem. Fiskerenseren, der pjækker fra arbejde for at hente morgenmad til sin døende ven, den japanske tapetserer, der slår sig ned i fjern afkrog af Irland, den afdankede bokser, der stjæler kvindetøj i møntvaskeriet, bonden, der må sætte nye svaner i søen, hver gang et menneske bliver offer for konflikten i Nordirland - alle skildret med respekt fra deres dybt menneskelige svagheder og styrker, fejl og længsler.
Samlingen afsluttes med titelfortællingen, hvor en dreng i de første pubertet på afstand følger sin onkels skæbne som en af de sultestrejkende i Maze-fængslet i begyndelsen af 1980'erne.


Jeg er normalt ikke til noveller, fordi jeg synes, de er for korte til at give et ordentlig indblik i historien og personerne. Men Colum McCann kan et eller andet med ord, så historierne bliver dybe og rørende.
Jeg er vild med historien om den japanske tapetserer, der er sig selv hele vejen igennem. Jeg er vild med hovedpersonen i historien, uden at kunne forklare hvorfor. Han er så menneskelig og samtidig bedre end de fleste mennesker. Men også værre. Lyver og stjæler. Men stadig. Åh, det er ikke til at forklare.
Jeg elsker også historien om bonden og svanerne, selvom der gik lang tid før jeg forstod den. Den gav mig kuldegysninger og en følelse af sorg. Smuk historie!

For det er netop det, Colum McCann gør med ord. Får dig til at føle og gør det svært at forklare, hvad du føler og hvorfor.

6 kommentarer:

 1. Ja, det er også sjovt at de har valgt at have dem så tæt på hinanden.
  Hm så er det måske bare mig, der har taget fejl, jeg har heller ikke været inde og se på listen i lang tid. :) Det kan være at de gør det på et tidspunkt :D

  Ja ik? Jeg har kun læst den første bog, Men det var netop den grund du nævner at jeg vil der til :) Du brude læse den! Bogen er så meget berede end filmen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må nok hellere få den læst, skal bare bestemme mig for om det skal være på dansk eller engelsk. For bøgerne er jo ret dyre på dansk..

   Slet
  2. Tja det kan jeg godt se, du kan ikke låne dem på biblioteket? :)
   er Game of Thrones gode? jeg har set at der er vildt mange der læser dem

   Slet
  3. Vil helst eje dem, synes nemlig de er fine haha. Jeg er lidt mærkelig på det område ;) Er ellers storforbruger af biblioteket..
   Jeg har kun læst den første, men den elskede jeg! Jeg skal helt sikkert læse resten, når jeg får tid.. Og hvis du ikke kan overskue at læse bøgerne før du kender lidt til universet, så se serien. Den er også virkelig god og holder sig rigtig godt op af bogen :)

   Slet
 2. Hehe, jeg venter som sagt og ser tiden an - syntes alligevel at jeg har alt for mange bøger lige nu til, at jeg kan overskue at læse en som jeg ikke er 100% sikker på.

  Hmm, det er en super sød historie, men nu elskede jeg også junglebogen som lille. Hehe. Jeg håber du vil syntes bedre om bog-versionen end om tegnefilmen. =D

  SvarSlet
  Svar
  1. Kender godt det der med at have for mange bøger ;)

   Slet