onsdag den 26. september 2012

Den ydmyge amulet - Sascha Christensen

Titel: Den ydmyge amulet
Forfatter: Sascha Christensen
Serie: Humaran  #1
Forlag: Bahnhof
Sider: 377
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5Fra bagsiden: Den unge magiker Josephine Teller er rejst med sin onkel og faster til landsbyen Haselby, hvor de vil åbne et hotel i et gammelt, forladt hus.
Josephine glæder sig ikke til at skulle tilbringe sommeren med hotelarbejde, men da husets høloft afslører en uhyggelig hemmelighed, bliver hun med ét draget ind i et årtier gammelt mysterium, som truer med at ødelægge hotellet og hendes families forretning.
Med sin egen magi og med hjælp fra den hemmelighedsfulde Nell fra landsbyen tager Josephine fat på at løse gåden, der trækker spor til en langt større sag om et forsvundet, magisk relikvie: Humaran - den ydmyge amulet.

Den ydmyge amulet var slet ikke som jeg forventede! Eftersom den har vundet Orla Prisen 2010 var jeg overbevist om at det var en børnebog og at jeg ville finde den simpel og sød - men jeg tog fejl! Bogen er rigtig godt skrevet, sproget er flydende og spændende og siderne vender nærmest sig selv. Samtidig er den en del mere uhyggelig end jeg ville have forventet af en børnebog, uden at det dog bliver for meget.

Universet er øjeblikkeligt virkelighedstro og folder sig langsomt ud for læseren efterhånden som begivenhederne udspiller sig. Det kunne sagtens have endt som en slags hovsa-løsning, hvor universets opbygning kommer til at virke som støtte til historien, men i stedet virker det naturligt og det var rart, ikke at blive overdænget med informationerne i starten.  

Josephine er en interessant hovedperson som de fleste unge kan relatere til. Hun vil gerne hjælpe sin familie, men har samtidig sit eget at se til. Hun møder en del personer i løbet af historien og især hotelgæsterne havde jeg svært ved at skelne fra hinanden, simpelthen fordi jeg ikke mente, de ville være af betydning. Jeg håber at se en del mere til Liam i den næste bog, for jeg synes ikke hans rolle var særlig stor i Den ydmyge amulet og jeg ville gerne have hørt mere om ham.

Min eneste egentlige kritik af bogen er loyalitetsspørgsmålet. Jeg blev virkelig træt af at blive ved med at gætte på, hvem Josephine egentlig kunne stole på, fordi der hele tiden kom hints omkring forrædere. Det ville have være rart med bare en enkelt person hun kunne stole helt på hele bogen igennem!

Alt i alt er Den ydmyge amulet en rigtig god start på en trilogi og den kan sagtens nydes af både børn, unge og deres forældre.

5 kommentarer:

 1. Jeg blev også vældig positivt overrasket da jeg læste den her bog for lidt over et år siden - men som du siger var jeg altså også lidt træt af alt det forræderi der lå i luften, det blev ligesom for meget til sidst ..
  Jeg har også læst toeren, og jeg er virkelig spændt på at se, hvad afslutningen af trilogien byder på ..

  SvarSlet
  Svar
  1. Ved du noget om, hvornår den sidste bog kommer? Ved nemlig ikke rigtig om jeg gider gå i gang med nr. 2 før nr. 3 kommer :)

   Slet
 2. Nej, og det er faktisk noget jeg googler med jævne mellemrum - måske jeg skulle prøve at sende forlaget en mail .. Er ret spændt på den 3' er ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh ja det synes jeg, du skal ;)

   Slet
  2. Og så faldt jeg lige over det her: http://www.williamdam.dk/boerneboeger/serieboeger/det_frosne_tempel_1574015_da.html
   Så der går ikke så længe, inden den sidste kommer :)

   Slet