torsdag den 7. marts 2013

The Snow Child - Eowyn Ivey

Originaltitel: The Snow Child
Forfatter: Eowyn Ivey
Serie: -
Forlag: Headline Review
Sider: 423
Udgivelsesår: 2012
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Ikke oversat

Alaska, 1920: Et brutalt sted for en gård og især for nyankomne Jack og Mabel. Barnløse glider de fra hinanden - han bryder sammen under vægten af arbejdet på gården; hun smuldrer af ensomhed og fortvivlelse. I et øjebliks letsindighed under vinterens første snefald bygger de et barn af sne. Næste morgen er sne-barnet væk - men de fanger glimt af en ung, blond pige der løber mellem træerne. Den lille pige, der kalder sig Faina, lader til at være et barn af skoven. Hun jager med en rød ræv ved sin side, stryger let hen over sneen og overlever på en eller anden måde alene i Alaskas vildmark.Mens Jack og Mabel forsøger at forstå dette barn, der kunne være trådt ud af et eventyr, begynder de at elske hende som deres egen datter. Men på dette smukke, voldelige sted er tingene sjældent det, de udgiver sig for og det de i sidste ende lærer om Faina vil ændre dem alle.

***

The Snow Child er skrevet  eventyrligt smukt. Beskrivelsen af den barske og smukke natur i Alaska er så ægte, at jeg følte at jeg sad i en lille hytte og læste historien, mens vinden og sneen fygede udenfor. Det er fantastisk. Eowyn Ivey formår hele tiden at holde sig på grænsen mellem eventyr og virkelighed, så man konstant er i tvivl om, hvad man skal tro på.

Mit hjerte blødte for Mabel og Jack. De kæmper begge så hårdt og har så svært ved at lukke hinanden ind. Der er ikke meget handling i bogen, men forholdet mellem Mabel og Jack holder historien kørende, samtidig med at Alaska vilde natur sniger sig langsomt ind under huden. Historien bliver en smule trist, men heldigvis bliver der introduceret en sjov person, Esther. Jeg elsker hende simpelthen - hun er præcis, hvad Mabel og Jack har brug for og hvad historien har brug for.

Man kommer som læser ikke på noget tidspunkt under huden på Faina, men det er heller ikke meningen. Hun er en mystisk skikkelse; et barn med både et gammelt og et ungdommeligt sind. Hun er fri, men samtidig fanget. Hun spreder lykke, men også sorg. Hun er essensen af et eventyr.

Slutningen er helt fantastisk og fanger essensen af hele historien. The Snow Child er en blanding af eventyr og Det lille hus på prærien. Jeg elsker den!

4 kommentarer:

 1. Jeg er rigtig glad for, at du også faldt for den. Det er en af de bedste og mest rørende bøger, jeg har læst gennem de seneste år :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den er godt nok fantastisk!
   Jeg er sikker på, det er en jeg kommer til at genlæse og finde nye dybder i. :)

   Slet
 2. En meget unik bog og flot skrevet! Jeg var dog ikke helt vild med den - synes den var for dyster og havde meget svært ved at identificere mig med karakterene. Her er min anmeldelse af den: http://bookwormscloset.com/book-review-the-snow-child/

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt enig med din anmeldelse om at bogen er kold og svær at identificere sig med :)
   Men jeg tror at dyster og kold var præcis, hvad jeg havde behov for sådan en mørk vinteraften ;)

   Slet