torsdag den 15. august 2013

Fokus på: Cassandra Clare - Clockwork Prince

Originaltitel: Clockwork Prince
Forfatter: Cassandra Clare
Serie: The Infernal Devices #2
Forlag: Walker
Sider: 530
Udgivelsesår: 2011
Læst på: Engelsk
Dansk titel: Urværksprinsen
Kilde: Købt

Læs først: Urværks-englen

I det viktorianske Londons magiske underverden har Tessa Gray omsider fundet et sikkert ly hos Skyggejægerne. Men det varer ikke ved, for vilde kræfter i Enklaven har planer om få udskiftet Tessas beskytter Charlotte som leder af Instituttet. Sker det, står Tessa på gaden og er et let bytte for den mystiske Magister, der ønsker at bruge hendes særlige evner til sine egne skumle formål.

Med hjælp fra den flotte, selvdestruktive Will og den voldsomt hengivne Jem opdager Tessa, at Magisterens krig mod Skyggejægerne er dybt personlig. Da de tre venners farlige søgen efter Magisteren og sandheden bringer dem i fare, finder Tessa ud af, at når kærlighed og løgne blandes, kan det fordærve selv det reneste hjerte.


***

Det første jeg lagde mærke til, da jeg begyndte at læse Clockwork Prince, var at sproget virker meget mere gammeldags end i Urværks-englen. Det er muligvis fordi jeg læste førstnævnte på originalsproget og at måden, de snakker på er gået tabt i oversættelsen. Under alle omstændigheder gav det hele det historiske perspektiv lidt mere kant og gjorde det mere realistisk og hyggeligt.

Jeg kan simpelthen ikke fordrage Tessas usle opførsel overfor både Will og Jem. Hun er virkelig en 'tease' og så langt fra den dame, hun så gerne vil være. Resten af tiden virker hun nogenlunde fornuftig og selvom hun ikke rigtig gennemgår nogen udvikling i bogen (seriøst, det er der INGEN af dem, der gør!), formår hun alligevel at holde min opmærksomhed fanget og gøre mig interesseret i hendes jagt på sandheden om sig selv og Mortmain.

Historien er ikke overraskende overhovedet og alting bliver regnet ud, længe før det bliver afsløret. F.eks. er hele historien om Wills dystre hemmelighed så kedelig og forudsigelig. Jeg kan godt lide, at Magnus er involveret for han er en af de mest interessante personer i bogen, men Will er bare så hamrende irriterende. Det samme kan siges om det utrolig forusigelige trekantsdrama. Det fylder alt for meget i historien og giver slet ingen mening, for der kan umuligt være nogen tvivl for læseren om, hvem hun ender med. Romantikken lader generelt meget tilbage at ønske og det eneste øjeblik, der fungerede for mig og ikke fik mig til enten at rulle med øjnene eller sukke højlydt, var et fantastisk øjeblik mellem Henry og Charlotte.

Mit største problem med Cassandra Clare, er hendes manglende evne til at skrive overbevisende kærlighedshistorier. Det falder simpelthen til jorden hver gang og virker i stedet naivt og irriterende. Til gengæld er universet i bogen endnu engang fantastisk og jeg var vild med at få en smule mere at vide om varulvene. Historien er ikke på højde med Urværks-englen, men er heller ikke så dårlig som Dæmonernes by og ender derfor på 2.5 stjerner.


2 kommentarer:

  1. Åh, jeg er altså glad for endelig at have fundet én der heller ikke bare er total hovedkulds, himmelråbende forelsket i den forfatter. Synes også hendes bøger (dem jeg har læst) er acceptable, men ikke noget at skrive hjem om, så at sige. :S

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er helt enig. Er meget spændt på, hvordan filmen bliver. Jeg kan allerede nu sige, at jeg synes den er vildt fejl-castet!

      Slet