tirsdag den 1. oktober 2013

Fokus på: Trudi Canavan - The Magician's Apprentice

Originaltitel: The Magician's Apprentice
Forfatter: Trudi Canavan
Serie: The Black Magician #0.5
Forlag: Orbit
Sider: 752
Udgivelsesår: 2010
Læst på: Dansk
Dansk titel: Tessia - Invasionen - Opdagelsen
Kilde: Købt
Køb den: BD Amazon Kindle

Der er forskellige meninger om, hvordan The Black Magician serien skal læses. Denne bog står som #0.5 fordi den foregår før de andre tre i serien, men den handler om andre personer og bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden. Nogle mener, det er bedst at læse denne bog efter de tre andre og nogle mener, denne bog er en god introduktion til universet. Det er en smagssag, men I er hermed blevet advaret! :)

***

I den lille landsby Mandryn, arbejder Tessia som assistent for sin far, der er byens Healer. Hendes mor ville hellere at hun fandt en mand, men Tessias liv er på vej til at tage en meget uventet drejning. Da en besøgende Sachakan troldmand bliver for nærgående, trækker Tessia ubevidst på sin hidtil ukendte magi for at forsvare sig selv. Lord Dakon, den lokale troldmand, tager derefter Tessia under sine vinger som lærling.

De mange timer brugt på studier åbner op for en helt ny verden og flere muligheder end hun havde håbet på. Men sammen med spændingen og privilegierene, opdager Tessia at hendes magiske gave kommer med et kæmpe ansvar. For et stor fare truer i horisonten Tessia og hendes verden.

***

Jeg er en sucker for high fantasy når universet er ordentligt bygget op og det formår Trudi Canavan til fulde. Hun er en af mine yndlingsforfattere, netop fordi hun hver gang formår at skabe et overbevisende og fortryllende univers med masser af dybde og politiske problemer, der aldrig bliver kedelige.

Der er rimelig meget action i The Magician's Apprentice  men det bliver ikke på noget tidspunkt for meget. Problemerne ulmer nærmest fra første side og tager så mere og mere fat efterhånden som historien udfolder sig og man finder ud af mere omkring hele situationen og landets historie. Der var et par gange, hvor jeg ikke følte, der skete så meget, men det blev lynhurtigt lavet om og der var masser af kampe!

Trudi Canavan har skabt et bredt persongalleri med den kloge, nysgerrig pige, der bliver smidt ud i begivenhederne, den rare faderfigur, der hjælper hende på vej men samtidig har sit eget at se til, den irriterende fyr, der måske gemmer på mere end man regner med og den onde, hvis motiver man langsom kommer til at kende. Det kan virke kliché sådan umiddelbart, men ingen af personerne er flade og ligegyldige og historien bliver alt andet end kliché.

Historien fortæller fra flere synspunkter, hvordan det går med mennesker, der bliver undertrykt og hvordan man er nødt til at tage valg i livet - også selvom det ikke altid er let. Hele healer-delen er virkelig spændende og interessant og minder mig om en simpel udgave af Noah Gordons ’Helbrederen’ – bare tilsat magi. Det er spændende, velskrevet og gennemført og efterhånden som Tessia udvikler sine evner, bliver det mere interessant og en del mere blodigt.

Mit største problem med bogen var manglen på kort. Jeg ville gerne have haft muligheden for at følge rejsen på et kort i stedet for hele tiden at skulle placere områderne i forhold til hinanden i min fantasi - ja, jeg er doven, men det gør bare historien nemmere at følge, hvis der er kort med.

The Magician's Apprentice er velskrevet og medrivende. Den danske oversættelse halter til tider og der kommer ind imellem et ord eller en sætninger, som virker lidt for mystisk eller et navn, der ikke passer, men som helhed er den ganske udmærket. Bogen er på dansk inddelt i tre, men den er delt på naturlige steder, så historien ikke virker afbrudt. Personudviklingen er fantastisk og velbegrundet og historien er overraskende et par steder og rigtig godt afrundet.

4 kommentarer:

 1. Jeg er storfan af Canavan og elsker The Magician's Apprentice. Din anmeldelse er spot on :) (har dog kun læst den på engelsk så den danske oversættelse kan jeg ikke udtale mig om)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hun er simpelthen også fantastisk. Og jeg skal helst sikkert have fat i den engelske udgave også, så jeg kan få den læst - er sikker på originalen er bedre end oversættelsen :)

   Slet
 2. Jeg var noget forvirret i starten, da jeg hørte denne bog som lydbog, for der havde jeg ikke set, at den foregik før The Black Magician-trilogien. Jeg var dog glad for, at jeg læste TBM-serien først, for jeg var desværre ikke særlig begejstret for denne bog. Men jeg glæder mig til at læse andre Canavan-bøger. Hvad synes du om præstinde-serien? Den har jeg ikke læst endnu.

  Mvh. Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan også meget bedre lide TBM, men jeg synes det var rart med et indblik i tiden før the Guild :)

   Der kommer anmeldelser af præstinde-serien i løbet af den næste uges tid - jeg skal lige have dem læst haha :P Jeg kan dog huske, at jeg læste de danske oversættelser for nogle år tilbage og godt kunne lide dem, men slet ikke ligeså meget som TBM!

   Slet